GR 125

2e etappe Ham-sur-Sambre - Biesme

Zaterdag 21 mei 2011

De 2e etappe van ons nieuw GR-project is niet van een leien dakje gestart. Onze trouwe gidsen moesten zich spijtig genoeg ziek melden of om familiale redenen forfait geven. De kers op de taart was dan nog dat Ivo-Cars niet onze traditionele chauffeur kon ter beschikking stellen. Zo ziet u maar hoe het soms kan lopen. Maar er was toch ook nog goed nieuws : men voorspelde zeer mooi weer en dat is het ook geworden.

gr125 100521 1

’s Morgens stonden wij met dertig mensen te wachten op de bus en het was ondertussen toch al vijf voor acht en de bus was er nog niet, maar ja om 8 u kwam ze tevoorschijn. Dit had te maken met de omleiding aan de brug in Kapelle-op-den-Bos. Tot onze grote verbazing was het een vrouwelijke chauffeur en onmiddellijk dachten wij, ”als dat maar goed komt”.

Maar onze tweede gids Etienne heeft haar direct onder zijn hoede genomen en alles is zeer goed verlopen. Rond 10u zijn wij toegekomen op onze vorige stopplaats namelijk Ham-Sur-Sambre en ja, het muurtje waar ze de vorige keer zo ijverig aan het bouwen waren was volledig klaar..Wie zegt er nu nog dat het in de Walen langer duurt dan bij ons. Bij het vertrek begaven wij ons al onmiddellijk in het bos, denkend dat dit meer vandaag zou mogen voorkomen want men had warm weer voorspeld en dit is dan ook gebeurd. We wandelden door bos en open vlakten waar wij mooie vergezichten hadden.

Na een dik uur was de eerste stop in de schaduw om de innerlijke mens al een eerste keer te versterken. Vooraleer te vertrekken werden er bij sommigen ook al kledingstukken verwijderd, het werd zeker al wat te warm.

Nu ging het richting Lac De Bambois dat wij op de middag bereikten en waar onze eerste afspraak met de bus was en ja ze stond al op de parking dus had Gaby het toch gevonden. Met de deskundige uitleg en de plannetjes van Etienne kon dit ook niet anders, trouwens, Gaby heeft dikwijls tegen Etienne gezegd : zonder uw hulp had het niet gelukt. Aan het meer bevond zich een brasserie, dus een ideale gelegenheid om even te rusten iets te drinken en onze boterhammen op te eten.

gr125 110521 2

Bart was het eerst gaan vragen of dit wel mocht en kwam met de mededeling dat drinken mocht, maar de boterhammen opeten niet. Dit was buiten onze voorzitter gerekend : die heeft dan zijn klapke gaan doen en dan mocht het ineens wel…

Hier namen wij ook afscheid van de korte afstandwandelaars die hier hun namiddag gingen doorbrengen met het bezoeken van de prachtige tuin aan het meer. De lange afstandswandelaars trokken verder langs de oever van het meer en door het Bois de Belle-Eau om zo het dorpje Pontaury te bereiken. Hier staat een mooie kerk maar met een toren die toch lichtjes overhelt... In dit dorpje ging het door smalle steegjes die de naam droegen ”Rue de Une Personne” toch wel een eigenaardige naam.

We daalden verder af naar het riviertje de Nefzée. Onderweg liepen we een paar stoere mannen (met hangbuik) voorbij die naarstig aan de arbeid waren en ons uitnodigden om te helpen maar niemand ging erop in.

Zoals jullie weten, komt er na een afdaling een beklimming en moesten wij nog een laatste inspanning van ongeveer 3km bergop leveren om ons eindpunt de Chapelle Saint-Roch in Biesme te bereiken.

gr125 110521 3

Ondertussen had Wilfried al een paar keer gebeld om te zien hoe alles verliep en dat was zeker met pijn in het hart want hij had er heel graag bij geweest en zeker met dit mooie weer. Het was weeral een fantastisch mooie tocht.

Aan de kapel kwamen de anderen ons oppikken. Wij hebben niet moeten wachten : de bus is samen met ons toegekomen.Namiddagactiviteit :

Voor de korte afstandwandelaars heeft het terrasje nog iets langer geduurd om zich dan in de tuin van Lac De Bambois te begeven. Hier waren prachtige tuinen met vijvers en kruidtuinen.

Er waren ook verschillende kunstwerken te bewonderen zoals oude fietsen, vissers en vissen, dit allemaal uitgewerkt in metaal. Er was ook een levend standbeeld te bewonderen dat sterk op één lid van deze groep leek.

In één van de vijvers was er een kikkerconcert aan de gang dat werd vastgelegd door een spotter. Deze tuin leende zich ook perfect voor het maken van fotoreportages voor huwelijken of communies.

Er was ook een klein strandje aangelegd waar de kinderen nu al gretig gebruik van maakten om te gaan zwemmen.

gr125 110521 4

Hier bevond zich ook een cafetaria met terras waar wij nog gretig gebruik van gemaakt hebben, tot onze voorzitter belde dat het tijd was om hen te gaan oppikken.

Op de bus werden nog ervaringen van die dag uitgewisseld en dat werd verder gezet op het terras van ons lokaal.

© LV 2018