GR 125 - 3e etappe BIESME – FRAIRE

Zaterdag 2 juli 2011

De vakantie zal er wel wat mee te maken gehad hebben, dat er maar 30 deelnemers opdaagden voor deze etappe. Maar niet getreurd, ook met dit aantal zijn wij best tevreden. Ook onze trouwe Herman had vakantieverplichtingen maar zijn vervanger heeft het ook uitstekend gedaan.

Vanaf nu rijden we niet meer richting Namen maar nemen we de autosnelweg naar Charleroi en de gekende N5 om onze wandelbestemming te bereiken. 

gr125 110702 1

We vertrokken aan de Chapelle St-Roch waar we in mei gestopt waren. Het GR-pad stuurde ons door het centrum van Biesme, langs de trappen van de kerk om uiteindelijk het riviertje, dat toevallig ook Biesme noemt, te volgen. Dit was een wandelpaadje om duimen en vingers af te likken, we passeerden zelfs een kleine waterval !!! 

Daarna ging het even bergop, langs het open veld waar we een mooi vergezicht hadden op Biesme. 

Nu volgde een lang stuk door het bos waar we even heel aandachtig moesten zijn : we kruisten immers de GR 129 Ronse –Dinant en het komt er op aan om het juiste pad te blijven volgen !!! 

Hier waren we al eens voorbij gestapt toen we deze GR 129 gevolgd hebben, maar we konden ons de plaats toch niet meer herinneren. We staken nog een beekje over om uiteindelijk een open ruimte waar men bomen had geveld, tegen te komen, een ideale plaats om te picknicken want ondertussen was het middag geworden. 

Al vlug had iedereen een goed plekje gevonden maar voor sommigen was het niet zo goed : zij hadden zich geïnstalleerd tussen de teken met als gevolg dat zij op de kortste tijd een aantal teken op hun benen hadden. Gelukkig kan die gemakkelijk verwijderen als je ze onmiddellijk vindt !  Dit had wel als gevolg dat iedereen begon te speuren naar mogelijke teken met de nodige commentaren, als je weet dat teken zich hoofdzakelijk nestelen op de warmste plaatsen van het lichaam.

Na de tekenjacht en nadat de picknick verorberd was, trokken we verder langs een smal padje dat bijna volledig was toegegroeid met varens. Deelnemers kleiner dan 1,70 m moesten hun voorganger volgen want zij kwamen niet boven de varens uit!!!

gr125 110702 2

Na dit toch wel moeilijke stuk bereikten we een oude spoorwegbedding die we overstaken.

Na een laatste doorsteek door het bos bereiken we het kasteel van Hanzinelle weliswaar langs de achterkant zodat we van het kasteel zelf niet veel te zien kregen.

Langs een paar straatjes kwamen we op het grote dorpsplein van Hanzinelle waar een kaatswedstrijd bezig was. Hier namen we afscheid van de korte afstandstappers voor wie een bezoek aan het mooie stadje Walcourt op het programma stond.

Met 17 stappers trokken we verder door het centrum van Hanzinelle, staken de grote baan over om via het kerkhof  en langs een riviertje terug de natuur in te trekken tot in het dorpje Thy-Le-Bauduin. Nu volgde even een klimmetje en een mooie doorsteek door een bos, we staken voorzichtig de weg N 932 over om onze tocht voort te zetten door een volgend bos tot aan een wit kapelletje toegewijd aan de heilige Saint-Ghislain. Even verder zagen we de kerk van Fraire staan, het eindpunt van deze etappe. 

gr125 110702 3

Een vlugge speurtocht naar een of andere drankgelegenheid leverde niets op zodat wij reeds een visioen hadden dat wij de wachttijd op de korte afstandstappers op het pleintje voor de kerk moesten doorbrengen.

Maar tot ons groot genoegen stond in een zijstraat de bus op ons te wachten!!! Onze chauffeur was zo vriendelijk geweest om naar hier terug te komen nadat hij de korte afstandstappers had afgezet.

Het resultaat was dat wij even later in Walcourt op hetzelfde terras zaten en samen nog iets konden drinken alvorens de terugrit aan te vatten.

O ja, we waren het bijna vergeten : het was die dag prachtig zomerweer !!!

gr125 110702 4

Om 18 uur waren we terug aan het ’t Schippershof waar we inderdaad nog ruim de tijd namen om na te praten over deze alweer geslaagde wandeldag.

Wij  rekenen voor onze volgende tocht zeker terug op minstens 40 deelnemers. 

Namiddagactiviteit van de korte-afstand :

Doordat het bezoek aan het chocoladebedrijf Vanlieffs niet kon doorgaan bij gebrek aan voldoende inschrijvingen, waren we vlug op zoek gegaan naar een leuk alternatief voor de namiddagactiviteit.

Er was mooi weer voorspeld dus waagden we een kort verblijf in Walcourt, een middeleeuws vestingstadje op de samenloop van de Eau d’Heure en de Yves .

gr125 110702 5

We arriveerden op het kerkplein waar we al onmiddellijk de prachtige St. Maternusbasiliek konden bewonderen. Natuurlijk deden we eerst een terrasje voor de nodige bevoorrading en sanitaire noden.

gr125 110702 6

Na dit gezellig oponthoud in het zonnetje wandelden we naar de basiliek die dateert uit de 13e eeuw en bekend is voor zijn houten mirakel-Mariabeeldje. De legende vertelt dat tijdens een hevige brand dit beeldje al vliegend boven de vlammen is ontsnapt uit de brandende kerk en onder een boom is terechtgekomen en niemand kon het nog verplaatsen. Pas nadat de Hertog van Henegouwen beloofde om de kerk terug op te bouwen kon het beeldje weggenomen worden vanonder de boom.  De verkoolde achterzijde van het beeldje verwijst inderdaad naar de brand, de rest van het verhaal …In de kapel van het Mariabeeldje hangen vele bedankingsbordjes en zelfs krukken van pelgrims voor miraculeuze genezingen.  Na het bezoek aan de basiliek volgden we een korte stadswandelroute die ons eerst langs de smalle straatjes van Walcourt en  dan tussen twee huizen via een steil pad naar de oever van de Yves leidde. Langs het wandelpad ontdekten we Romaanse bogen, overblijfselen van de oude stad. Verderop kuierden we langs smalle steegjes die onder de overblijfselen van het kasteel doorliepen naar het stadspark dat moderne beelden uit recyclagematerialen in de tuinen tentoonstelde. 

Iedereen vond dat we al genoeg gewandeld hadden die dag dus keerden we terug naar ‘ons terras’ waar even later onze mede-wandelaars ons vervoegden. De buschauffeur had de afspraak anders geïnterpreteerd maar dat kwam deze keer zeer goed uit ! We dronken samen nog gezellig een pintje op de mooie wandeldag.
gr125 110702 7


© LV 2018