NATIONALE WANDELDAG 2011

busreis naar scherpenheuvel en mechelen op zondag 27 FEBRUARI 2011

 

Iedereen was om 7u30 aan het vertrek, zodat Herman met zijn autocar volgeladen met 47 wandelaars stipt kon vertrekken, er volgden nog twee clubleden met de auto, wat het totaal op 49 bracht. Onze voorzitter was een gelukkig man, het record aantal deelnemers was weerom eens verbroken. (waar gaat dat eindigen ? Binnenkort moet Herman een dubbeldekker inschakelen).

nw110227 1

Onze eerste wandeling werd georganiseerd door de ‘Grashoppers Keiberg’ uit Scherpenheuvel-Zichem. Onderweg zagen we nog een aantal bussen dezelfde richting rijden o.a. onze wandelvrienden van Het Fluitekruid uit Wolvertem.

Aan de vertrekplaats ‘Den Egger’ was het een drukte van jewelste, men kon in verschillende zalen, elk genaamd naar een andere kleur, inschrijven. We kozen tussen 5, 8, 10, 13 km. De kortste afstanden liet de wandelaars de sfeer van het bedevaartsoord dichtbij de basiliek en de omliggende parochie opsnuiven.

De 10 km bracht ons naar Kaggevinne waar een trotse 250 jaar oude zomereik staat te pronken over het weidse landschap. Deze eik heeft een omtrek van 4 meter, is 17 meter hoog en zijn kroonbreedte bedraagt 28 meter. Hij is bekend geworden door de dramareeks ‘De smaak van De Keyser’. Iets verderop kwamen we op het hoogste punt van Kaggevinne vanwaar je de gemeenten Zichem, Testelt en Averbode in de verte ziet liggen.

nw110227 2

In Testelt kon men de watermolen uit 1608 bezichtigen die vroeger bezit was van de Norbertijnen-abdij van Averbode.

Op een steenworp van de basiliek van Scherpenheuvel staat een paviljoen in rode baksteen waarin zich een waterput bevindt uit 1632. Deze put voorzag in die tijd de ganse bevolking van Scherpenheuvel van drinkwater.

Aan de aankomst konden we smullen van lekkere soep, broodje met worst of frietjes en onze grote dorst lessen met een frisse pint. Men diende er wel voor in een lange rij aan te schuiven. De dames waagden hun kans met de dobbelsteen om allerlei prijzen te winnen. Sommigen konden zelfs niet wachten om te gooien want “ze moesten hun bus halen” en haalden op een gemakkelijker manier hun prijs binnen.

Om 13 uur vertrokken we met de bus naar wandelclub Opsinjoorke in Mechelen om deel te nemen aan de 2e nationale wandeling die dag. Vanuit de Nekkerhal vertrokken alle afstanden ; de wandelaars van de 5 en 7 km kwamen in het historisch centrum van Mechelen aan hun trekken, terwijl de 12 km naar het dierenpark Planckendael leidde. Dit was een prachtig parcours doorheen het Mechels Broek, een natuurgebied met veel moeras en vijvers waar honderden vogels en wilde watervogels hun broedplaats hebben.

nw110227 4 nw110227 3

Nadat we dit natuurgebied doorkruist hadden kwamen we aan de Dijledijk die we volgden tot in Muizen. Met de wind in de rug ging het vrij vlot en er waren er zelfs die begonnen (schunnige) stapliedjes te zingen. Via de brug over de Dijle en vele rustige straten kwamen we aan het dierenpark, waar we na de controlepost te hebben bezocht, met onze controlekaart gratis toegang hadden. We konden er de ooievaars, wijze uilen, angstaanjagende gieren, fiere roze flamingo’s, reusachtige buffels en tal van andere dieren bewonderen. Via de ingang naar de vaart, langswaar men in de zomer per boot vanuit Mechelen naar dit park kan varen, verlieten we Plankendael en wandelden terug richting Dijle.

nw110227 5

De afstand leek verder dan vermeld stond (of hadden we te lang in het park vertoefd) en we moesten een tandje bijsteken om op tijd aan de aankomst te geraken. Gelukkig kregen we een telefoontje van onze voorzitter, die ons wist te vertellen dat we een stuk van het parcours konden afsnijden. Niemand van ons groepje protesteerde bij het voorstel van de verkorte versie te nemen, want we waren allemaal behoorlijk moe en hadden het koud.

nw110227 6

Net op tijd kwamen we in een ondertussen leeggelopen Nekkerhal toe. We wandelden (sommigen strompelden) naar de parking waar Herman ons stond op te wachten. Op de valreep kwamen nog enkele dappere wandelaars aan die het volledig parcours hadden afgelegd. Na nog een groepsfoto te hebben genomen stapten we allen op de bus en reden moe maar tevreden huiswaarts.

Op de terugweg naar Nieuwenrode werd nog een gratis busreis verloot. Proficiat aan de gelukkige winnares !

© LV 2018