BUSREIS NATIONALE WANDELDAG


ZONDAG 26 FEBRUARI


Dit jaar hadden wij gekozen voor twee wandelingen : Lovendegem in Oost-Vlaanderen en Lennik in Vlaams-Brabant om zo op één dag kennis te maken met twee uiteenlopende wandelgebieden.

Tot onze spijt dienden wij vast te stellen dat slechts 35 Sluisstappers op post waren voor deze wandeluitstap, misschien een resultaat van de griepepidemie ?

Ruim op tijd stond de bus te wachten aan ’t Schippershof met achter het stuur niet onze vertrouwde Herman maar wel de Jef, al meer dan veertig jaar buschauffeur. Dus we konden gerust zijn, hij zou ons wel veilig heen en terugbrengen.

De bus rook nog een beetje naar javelwater want de Jef had ’s morgens zijn bus al gekuist na een trip met de supporters van Westerlo. De sporen van de javel waren ook heel goed zichtbaar op zijn broek….

Na een vlotte rit bereikten we Lovendegem, gelegen tussen Gent en Eeklo. Even was er wat verwarring door een onduidelijke marspijl maar we vonden toch vrij vlot de vertrekplaats, het Gemeentelijk Sportcentrum

Onze voorzitter en onze parcoursmeester haalden de voorafbestelde inschrijfkaarten op zodat we snel konden vertrekken voor onze wandeling. Zoals afgesproken hielden we het hier bij een korte afstand want om 11 uur vertrok de bus terug naar Lennik.

Onmiddellijk na de start kwamen we reeds in de vrije natuur terecht en werd het ook al een stukje minder druk.

bus120212 1

We wandelden via kleine veldwegen richting Vellare en onderweg trokken we door het domein van het sprookjeskasteel Dons de Lovendeghem. Dit kasteel werd gerestaureerd in 1880-1885 en heeft inderdaad veel weg van een kasteel uit de Disneyfilms.

Zo bereikten we de rustpost in het Parochiaal Centrum in het centrum van Lovendegem waar we genoten van een lekkere koffie. Van hieruit stapten we afwisselend door velden en villawijken terug naar de startzaal.

Zoals altijd op de Nationale Wandeldag was er animatie voorzien en onze dames speelden ijverig mee met een spelletje pijltjes gooien naar een rad. En blijkbaar doen ze dit niet slecht want ze kwamen allemaal buiten met een mooie prijs.

Ook bleek dat er voor iedere wandelaar nog een kleine attentie voorzien was, namelijk 4 hardgekookte eitjes. Een echte zegen voor onze cholesterol !!!

Zoals gepland vertrokken we om 11 uur naar onze volgende bestemming : Lennik, waar we rond de middag onze vertrekplaats, de sporthal Jo Baetens bereikten. Deze sporthal is genoemd naar de bekende volleybalspeler Jo Baetens die op jonge leeftijd plots overleed aan een hartstilstand.

Ook hier werden de inschrijfkaarten ons vlot bezorgd en zo konden we van start gaan. Een aantal Sluisstappers vertrokken onmiddellijk, want zij hadden al eitjes gegeten op de bus en waren zo klaar voor de afstand van 20 km.

De anderen namen eerst de tijd om de inwendige mens te versterken ( er waren lekkere broodjes met pens of spek en ook nog koude soep) en vertrokken dan voor een wandeling van 10 of 15 km.

Het parcours van 10 km ging langs het bekende kasteel van Gaasbeek van waar je een prachtig panorama hebt over het Pajottenland.

De 15 km wandeling bracht ons naar het gehucht Eizeringen waar de eerste rustpost was in een veel te klein zaaltje… en waar we met wat geluk ( dat wil zeggen dat een paar Sluisstappers plaats maakten voor ons) toch nog een plaatsje vonden.

Na een deugddoend drankje vertrokken we hier voor een lus die ons door het mooie Pajottenland bracht, alleen spijtig dat het grijs weer was zodat de vergezichten niet tot hun recht kwamen.

Zo bereikten we terug Eizeringen waar we voorbij de gekende herberg “In de Verzekering tegen de Grote Dorst” passeerden. Dit café is alom gekend voor zijn uitgebreide keuze van geuze en kriek. Uiteraard trokken we hier binnen en dronken daar een uitzonderlijke kriek : Oude Kriek van Brouwerij Drie Fonteinen uit Beersel. Dit drankje viel echter niet in de smaak van iedereen : echte kriek is immers niet zoet maar wel zurig !!!!

Hierna trokken we terug naar de startzaal waar we nog ruim de tijd hadden om nog iets te eten en drinken alvorens de terugreis aan te vatten. Hier hebben we ook nog een aantal clubleden ontmoet die de verplaatsing met de wagen hadden gemaakt;

Toen we doorgingen, werd onze voorzitter er op attent gemaakt dat er nog een doos klaarstond voor de Sluisstappers met een attentie voor iedere wandelaar. En ja, jullie kunnen al raden wat het was : 4 hard gekookte eitjes per deelnemer, m.a.w. terug een regelrechte aanslag op ons cholesterolgehalte. En dan zeggen ze dat wandelen gezond is…

bus120212 2

Toen we stonden te wachten op de bus, kwam de fotograaf van Aktivia juist voorbij en hij maakte een groepsfoto van de Sluisstappers zodat gans Vlaanderen ons kon terugvinden in het verslag op de website van Aktivia. Als dat geen reclame is voor onze club. 

Hierna stapten we de bus op en begonnen aan onze terugrit. Onderweg konden we natuurlijk nog een eitje eten zodat we klaar waren voor het après wandelgebeuren: nog wat napraten in ’t Schippershof.

Het was een geslaagde dag met twee goede organisaties en mooie parcours en met deze Nationale Wandeldag is het nieuwe wandelseizoen echt gestart. De datum voor volgend jaar ligt ook al vast : 24 februari. Dus nu al te noteren in onze agenda.

© LV 2018