BUSREIS NAAR VEURNE OP ZONDAG 3 JUNI 2012

Om 7u30 vertrok de bus met 34 wandelaars gewapend met regenjassen en paraplu’s.

Na een week prachtig weer werden we nu terug met het typisch Belgisch weer geconfronteerd. Maar de voorzitter beloofde in zijn verwelkoming dat we richting ‘goed weer’ reden en hij had gedeeltelijk nog gelijk ook. 

We arriveerden aan het stadspark van Veurne waar de vertrekplaats was van de 8ste wandel en fietshappening van de vzw Sporkin Veurne. Verbazing alom : geen zaal, noch tent maar gewoon enkele tafels in een kiosk en onder de bomen was de enige “infrastructuur” waar we gebruik van konden maken. Na onze inschrijvingskaart ingevuld en een sportdrankje en 2 pakjes chips ontvangen te hebben vertrokken we voor de 13 en 20 km. Deze afstanden liepen samen tot aan de 2e rustpost, dus we wandelden een groot stuk in groep, de enige groep eigenlijk want door het slechte weer was de opkomst miniem. Het parcours liep langs de IJzer en kaarsrechte kanaaltjes, mooie poldervlakten met eindeloze horizonten. We konden genieten van vogelgezang en tjilpende krekels, en we moesten opletten waar we onze voeten zetten want op de grond krioelde het van de slakjes. De natuur was blijkbaar gelukkig met wat regen. Tegen de middag klaarde het wat uit maar de zon kregen we niet te zien.

We wandelden voorbij het “optrekje” van Willem Vermanderen en konden enkele van zijn beelhouwwerken in de velden bekijken. Een groepsfoto aan zo’n kunstwerk was hier een must. De eerste rustpost was in de Sporkinhoeve een prachtige paardenhoeve met fokkerij van Hafflingers & trekpaarden

Hier kon men milkshake van paardenmelk, sangria (weliswaar met bevroren fruit), broodjes met Veurnse worst of pannenkoeken verkrijgen. Deze laatste waren echter geen aanrader, vraag dat maar aan Bart !

Na deze verpozing trokken we verder door de polders, op naar de tweede rustpost. Er waren veel lange rechte stukken langs kanalen en lange banen, dit tot ergernis van onze voorzitter. De rustpost was in de tuin van een gekende Veurnse beeldhouwer en kunstenaar Luc Ledene. Hier konden we proeven van streekgerechten en Sporkin-streekbier. De tentoonstellingsruimte stond open voor het publiek en Monnique had haar keuze vlug gevonden, het prijskaartje zal haar echter wel op andere gedachten brengen… Vanaf hier namen een deel van de wandelaars het gratis pendelbusje terug naar het stadspark terwijl de dapperen de resterende 7 km nog uitliepen. 

Op de Veurnse Grote Markt bezochten we nog een verwarmd terras en trokken rond 16 uur naar de bus. Toch nog even in de file gestaan maar chauffeur Patrick bracht ons veilig en wel op het voorziene uur terug thuis. Ondanks wat mankementen was het toch nog een mooie busuitstap en kunnen we ook besluiten dat de wandelaars bij ons echt verwend worden. 

© LV 2018