GR 125   TOUR DE L’ENTRE SAMBRE –ET-MEUSE

6e etappe Beauchamps – Chapelle St. Joseph

Zaterdag 19 mei 2012


De lente van dit jaar heeft nog niet veel mooie dagen gebracht : weinig zon, regelmatig regen en vooral frisse temperaturen, maar zoals jullie ondertussen al wel weten, hebben wij met onze GR-wandelingen meestal mooi weer. En ook deze dag was het weer raak : een mooie lentedag met aangename temperaturen en vooral zonder regen.

Met 35 deelnemers vertrokken we dan ook welgezind voor deze etappe. Ondertussen hebben zich zelfs een aantal nieuwe leden aangesloten, speciaal om onze GR-tochten mee te wandelen!!!

gr125 120519 1

Even voor 10 uur waren we aan ons vertrekpunt : de brasserie aan Beauchamps waar we vorige keer de lekkere Chimay geproefd hadden. We staken de drukke weg over om aan de overkant onmiddellijk een natuurwegje in te duiken dat ons langs velden en weiden tot in het dorpje Virelles bracht. 

Wegens een discussie over een “trage weg” moesten we even een ommetje maken langs het kerkhof om zo het centrum te bereiken. We  wierpen een blik op de mooie maar eigenaardige kerktoren en bereikten zo de grote weg die we volgden tot aan de Aquascope van Virelles : de toegang tot het natuurdomein van het meer van Virelles met een oppervlakte van 120 ha.

Hier werd de traditionele groepsfoto genomen en meteen had de groep van de korte afstand een terrasje gevonden om straks hun namiddagactiviteit te starten.

Even verder trokken we rechts een wegje in, trokken door het bos van Blaimont en bereikten zo de oever van het riviertje L’Eau Blanche die we volgden tot in Lompret. Dit stukje was zeker één van de toppers van de dag ! 

Ondertussen was het middag geworden en tijd voor de picknick die we konden gebruiken op een mooi grasveld in een zalig zonnetje. Hierna stapten we verder door het prachtige landschap, eerst nog door een bosje en daarna door velden en weiden tot aan een eenzame boerderij “Les Pilotaux” waar de bus op ons stond te wachten. Hier namen we afscheid van de korte afstandstappers. Hoe zij de namiddag doorbrachten, lezen jullie hier onderaan.

Met niet minder dan 26 deelnemers trokken wij verder voor de lange afstand, het is nog niet vaak gebeurd dat we met zoveel waren !!!

Het parcours leidde ons via een mooie veldweg door velden en weiden met prachtige vergezichten. We staken de provinciegrens over : vanaf nu lopen we in de provincie Namen. 

gr125 120519 2

Geruime tijd zagen we de kerk van Aublain staan als een baken op ons pad. Uiteindelijk bereikten we het dorpje Dailly waar volgens onze info een cafeetje zou zijn. We vonden inderdaad deze drankgelegenheid, maar voor de zoveelste keer op onze tochten werden we ontgoocheld : gesloten!!!!

We stapten door het dorp, langs de kerk en de dorpskern om juist voor een klein brugje weer één van die prachtige veldwegjes in te slaan. Onderweg konden we genieten van een prachtig panorama op het dorp Pesche, we gingen een hoogspanningslijn onder en bereikten zo het punt waar de GR-verbinding naar Cerfontaine  vertrok. 

We wandelden verder tot we opnieuw een hoogspanningslijn kruisten en zo de weg Boussu-en-Fagne – Frasnes bereikten, die we volgden tot aan de Chapelle Saint-Joseph waar de bus ons zou oppikken.

gr125 120519 3

We waren stipt op het afgesproken uur daar maar de bus daagde niet op, dus even bellen dan maar. Dan bleek dat de chauffeur problemen had om de straat in te rijden waar wij stonden en ondertussen aan het rondtoeren was om een andere weg te zoeken. Uiteindelijk kwam alles in orde dankzij enkele moeilijke manoeuvers en de richtlijnen van enkele “gidsen”.

Via de N5 Couvin – Charleroi en de autostrade was het een vlugge en vlotte rit tot aan ’t Schippershof waar we natuurlijk nog wat bleven napraten over deze mooie dag, die we met stip zullen noteren in de annalen van de Sluisstappers. 

En wij kunnen nu al zeggen dat onze volgende tochten zeker zo mooi zullen zijn, dus alle redenen om er volgende keer weer bij te zijn!!!

De weerman had het op tv voorspeld en Wilfried had het in de bus verteld ; prachtig weer vandaag!  Waarom gaan wij dan een serre bezoeken waar het 37° warm is ?

Ja sorry, dit was nietsvermoedend reeds weken op voorhand gereserveerd, maar om het goed te maken houden we eerst een stop aan het domein ‘Aquascope de Virelles’. Dit prachtig natuurcentrum is gemaakt van glas en hout, gebouwd op de oevers van het meer van Virelles. Wij vertelden aan de vriendelijke dame aan de balie dat we enkel langskwamen om het toilet te gebruiken en iets te drinken. Dit was geen probleem, we mochten gratis binnen als we beloofden het domein niet binnen te treden. We installeerden ons op het terras dat uitkeek op het meer en bestelden  bio-drankjes, want iets anders was er niet. Maar dat vonden we niet erg : de koffie was heet en zwart, het vruchtensap dorstlessend en de bio-cider liet zich heel makkelijk drinken.

gr125 120519 4gr125 120519 5

Hierna vroegen we onze chauffeur  om ons naar “de Vlinderschuur’ te brengen. Deze attractie lag enkele straten verderop. De eigenaar stond ons reeds op te wachten en leidde ons binnen in de serre. We stonden plots tussen tropische bomen en planten en door de luidsprekers hoorden we de leeuwen brullen. We moesten even naar adem happen door al  wat we zagen maar vooral door de vochtige warmte die als een deken over ons  viel. Terwijl de trotse eigenaar ons in zijn beste Nederlands een korte uitleg gaf over de herkomst, levensduur, voeding en verzorging van de vele verschillende vlinders fladderden deze prachtige, kleurrijke diertjes om onze hoofden. Arthur, een reuzengrote lichtblauwe vlinder, kwam op het gezicht van de eigenaar zitten. Het was net of hij zijn baasje herkende. De vlinders zijn afkomstig uit Maleisië, Filipijnen en andere Oost-Indische landen  en worden ingevoerd als pop of cocon. Dit komt omdat de diertjes in deze toestand geen voedsel nodig hebben en zo gemakkelijker kunnen vervoerd worden. De fototoestellen klikten om het meest tijdens onze rondgang. Er was een afdeling voor nachtvlinders en een ‘baby-afdeling’, dit was een soort broedkast waar de cocons in worden opgehangen tot ze ontpoppen tot vlinders. 

gr125 120519 6

Heel lang konden we  hier niet blijven want er werden al mensen onwel van de warmte. We bedankten de man die zijn onderhoudswerk terug hervatte in zijn serre. We hadden nog wat tijd over en vroegen aan de chauffeur om nog een terras op te zoeken. Het was echter verder dan we hadden gedacht en al gauw kregen we een belletje van onze wandelvrienden. De afgesproken plek was echter moeilijk bereikbaar en onze chauffeur heeft bloed en zweet gelaten om door de smalle straatjes te manoeuvreren om uiteindelijk onze dorstige vrienden op te pikken.

© LV 2018