GR 125   Tour de L’Entre Sambre-et-Meuse

7e etappe Chapelle St. Joseph – Vierves-sur-Viroin

Zaterdag 30 juni 2012


Op deze zonnige zaterdagmorgen stonden 32 Sluisstappers aan ’t Schippershof klaar om te vertrekken voor de GR-wandeling, alleen was er een probleempje : de bus was er niet. Het bleek dat het een nieuwe chauffeur was die niet juist wist waar hij moest zijn en daarom wat rondtoerde in de omgeving. Gelukkig hadden een paar scherpe Sluisstappersogen de rode bus ontdekt zodat we de brave man vlug op het goede pad konden zetten. 

gr125 120630 1

Met een lichte vertraging vertrokken we naar het beginpunt van deze etappe, het dorpje Frasnes-lez-Couvin. Het einde van de vorige etappe indachtig ( zie vorig verslag ) hadden we besloten om te vertrekken vanaf de grote weg Brussel – Couvin. En we begonnen goed : met een beklimming die ons in twee delen helemaal tot boven bracht vanwaar we konden genieten van een prachtig uitzicht over de vallei van L’Eau Noire. Nu naar beneden tot aan de brug in Petigny vanwaar we oever volgden richting Nismes. 

De oever volgen tot in het dorp zou te gemakkelijk zijn en daarom stuurde het pad ons bij de eerste woningen van Nismes links naar boven. Dit gaf ons de gelegenheid om de kloof van Matricolo te bewonderen : een afgrond ontstaan door een instorting van een onderaardse grot. Ook hadden we vanaf dit punt een mooi panorama van Nismes. 

gr125 120630 2

Nu ging het vlug naar beneden langs een steile weg met op sommige plaatsen slipgevaar op de gladde stenen. Iedereen geraakte goed en wel beneden en zo trokken we door dit mooie stadje langs de kerk en het kasteel. We stopten ook even bij de plaats waar de rivier L’Eau Noire terug aan de oppervlakte komt na een onderaardse tocht van 48 uur.

We staken de rivier over en via een trap begonnen we aan onze volgende beklimming tot aan de kloof van Fondry des Chiens, een uiterst zeldzaam natuurfenomeen maar prachtig om te zien. Dit was een uitgelezen plaats om te picknicken want ondertussen was het middag geworden. Een paar Sluisstappers maakten van de gelegenheid gebruik om af te dalen in deze kloof wat enkele mooie foto’s opleverde.

Na de inwendige mens versterkt te hebben, trokken we verder tot aan de weg N99. Hier stond de bus op de afgesproken plaats om de wandelaars van de korte afstand naar hun namiddagactiviteit te brengen. ( zie verder).

De anderen begonnen aan een lange tocht door het bos. Het ging voortdurend op en neer want wij moesten aantal beekjes en valleien oversteken en zo bereikten we midden in het bos het kruispunt Berono waar we linksaf sloegen om af te dalen naar de vallei die we volgden langs de rand van het bos om zo het centrum van Olly-sur-Viroin te bereiken. 

gr125 120630 3

In dit prachtig dorpje kruisten we de spoorlijn Mariembourg – Treignes. Deze lijn werd in 1960 buiten gebruik gesteld maar wordt sinds 1975 gebruikt voor een toeristisch stoomtreintje. Ook kruisten we de GR 12 Amsterdam – Parijs.

We liepen nu langs de Viroin, staken nogmaals de spoorweg over, maakten nog een ommetje door het bos om zo uiteindelijk ons einddoel Vierves-sur Viroin te bereiken. Aan de rand van het dorp verlieten we de GR om onze bus op te zoeken op de Place Albert I. Hier was echter een kaatswedstrijd bezig zodat de bus wat verder had moeten parkeren maar we hebben ze zonder problemen gevonden !  De bus bracht ons naar de het terras van de brasserie Super des Fagnes waar de rest van de groep reeds zat. Na een verkwikkend en wel verdiend drankje, vatten we de terugrit aan die heel vlot verliep zodat we rond 18.15 uur aan ’t Schippershof terug waren en nog wat verder konden napraten over deze mooie dag.

We hadden weer genoten van mooie vergezichten, pittoreske dorpje en veel natuur en vooral we hadden weer gewandeld in een streek die voor de meesten van ons onbekend was.

En volgende keer doen we gewoon verder met deze prachtige GR…

De namiddagactiviteit was gekozen om  iedereen te verrassen, want zowel de korte afstand- als de lange afstandstappers konden hiervan genieten. 

We hadden een afspraak in de Brasserie des Fagnes , een microbrouwerij in Mariembourg, waar ze het heerlijke streekbier Super des Fagnes brouwen.

De gids was besproken om 14 uur en gezien we een half uurtje vroeger arriveerden installeerden we ons eerst op het zonnig terras voor een kop koffie. 

gr125 120630 4

De rondleiding bestond uit een bezoekje aan het brouwerijmuseum, waar we het brouwproces uit de 19e eeuw volgden en een kijkje in de hedendaagse brouwerij. Onze gids was een goedlachse Waalse jongeman die “reeds” voor de tweede maal in zijn gidscarrière de rondleiding in het Nederlands zou doen. Met wat taalkundige ondersteuning van ons allen lukte het hem vrij goed en zijn soms hakkelige uitleg kwam  sympathiek over. Behalve wanneer hij begon over hoe goed schoonmoeders als brandhout kunnen dienen… vraag maar aan Benjamin, hij vond dit geweldig leuk.

gr125 120630 5

Na de rondleiding kwam de proeverij, ieder mocht een Super des Fagnes naar eigen keuze drinken, zelfs voor de jongsten onder ons was er kinderbier (waar ieder eens van genipt heeft). Het zonnetje deed haar uiterste best en het was heerlijk vertoeven op het grote gezellige terras. Er passeerden nog frietjes, pannenkoeken en ijsjes over onze tafel. Rond vier uur arriveerden de andere dorstige wandelaars om samen met ons te genieten van terras, zon en godendrank.

De bezoekers van de brouwerij kregen elk nog een typisch bierglas van de brasserie en om vijf uur trokken we voldaan naar de bus om de terugreis aan te vatten. Op de bus was het opvallend stil, was de wandeling zo zwaar geweest of had Super des Fagnes hiermee te maken ?

© LV 2018