GROENE WANDELING IN DE RAND VAN BRUSSEL
ZATERDAG 28 JULI 2012


Het is altijd een beetje spannend als je iets organiseert waarvoor niet op voorhand moet ingeschreven worden zoals deze wandeling langs de groene rand van Brussel omdat je dan niet weet hoeveel deelnemers je kan verwachten.

grrand120728 1

Toen er die zaterdag om 8 uur niet minder dan 25 deelnemers klaar stonden aan ’t Schippershof, konden we al onmiddellijk spreken van een geslaagde opkomst. En dan waren nog enkele deelnemers er niet geraakt wegens autopech…

grrand120728 2

Met de auto’s reden we naar het metrostation Heizel waar op deze zaterdagmorgen parkeerplaats in overvloed was. Men had blijkbaar heel goed het clubblad gelezen want bijna iedereen stond klaar met 3,5 EUR voor het metroticketje. Het resultaat was wel dat onze gids een ganse dag een serieus gewicht aan kleingeld kon meedragen….

Na even wat gewacht te hebben, was de metro daar en konden we opstappen en reden we tot aan de Louizaplaats. Hier stapten we af om bovengronds de tram te nemen die ons naar het startpunt van de wandeling in Bosvoorde bracht. 

We reden langs de Louizalaan met de vele mooie winkels maar spijtig genoeg voor onze dames lag deze laan niet op ons parcours…

Toen we van de tram stapten hield het ook op met regenen en voor de rest van de dag werd het een aangename zomerdag. We stapten al vlug het groen in langs de vijvers van Bosvoorde en door het Zoniënwoud met zijn lange rechte dreven tot aan de Waterloosesteenweg. Hier namen we een korte drankpauze vooraleer de villawijken van Ukkel binnen te trekken om zo het Verrewinkelbos te bereiken, één van de vele natuurplekjes die we die dag doortrokken. Langs een smal wegje dat ons helemaal in de natuur bracht gingen we naar het Buysdellebos. Hier verlieten we even het aangeduide pad en stapten door het bos in plaats van de straat te volgen : dit is immers veel leuker.

grrand120728 3

Na dit bos gingen we onder de spoorweg om zo het natuurreservaat Kinsendaal te bereiken. Hier stonden een paar tafels en banken zodat we op een comfortabele manier konden picknicken. 

Gesterkt door de lekkere boterhammen (of wat anders) stapten we verder en passeerden het park Keyenbempt met de watermolen die men aan het restaureren is. Zo bereikten we het Bemptpark waar een taverne is met een mooi terras maar spijtig genoeg was deze gesloten wegens jaarlijks verlof… van pech gesproken !!!

Ondertussen waren we in Vorst beland en na het verlaten van het park trokken we langs de Audi-fabriek, de spoorweg onder en verder langs een drukke baan en een industriegebied : een heel groot kontrast met het Zoniënwoud en de andere groene oases die we al doorkruist hadden.

Toen we links afsloegen richting kanaal Brussel – Charleroi en de Zenne, vonden we nog wat banken voor een rustpauze. We staken de Zenne en het kanaal over en stapten terug richting Brusselse Ring. Onderweg liepen we langs de gekende school CERIA of COOVI waar één van onze wandelaars nog zijn broek op de schoolbanken heeft versleten. 

grrand120728 4

We liepen onder de Ring door om dan onmiddellijk rechts het natuurgebied Vogelzang en Anderlecht in te trekken tot aan de Bergensesteenweg die we overstaken. Hier hebben we de groep in twee gesplitst : de ene groep volgde het traject van de fietsers en de andere een alternatief wandeltraject. Aan de achterkant van het kerkhof kwamen de twee groepen weer samen om zo het laatste stuk van onze wandeling aan te vatten tot aan het Erasmusziekenhuis.  We liepen door de campus tot aan het metrostation op de Lenniksebaan.

Vanaf hier namen we de metro tot aan het station Beekkant waar we overstapten op de lijn naar Koning Boudewijnstadion en afstapten aan de halte Heizel. Enfin dit was wel de bedoeling maar een drietal Sluisstappers was niet snel genoeg en de deuren van de metro gingen al dicht voor de ze afgestapt waren…, dus moesten zij doorrijden naar de volgende halte, tevens het eindpunt van deze lijn. 

Na een telefoontje wisten de achterblijvers direct wat te doen : gewoon blijven zitten want dat metrostel keert onmiddellijk terug. Na een paar minuten verschenen zij inderdaad aan de uitgang , zodat we konden zeggen eind goed al goed. Maar zij zullen de les niet vlug vergeten : op de Brusselse metro moet je vlug zijn bij het op- en afstappen.

We reden vlug terug naar ’t Schippershof waar we op het terras eindelijk een verfrissing konden drinken ….

Het was een prachtige wandeling met veel groen en langs plaatsen waar we zelden of nooit komen en we hebben ook genoten van de metro- en tramritten. 

Proficiat aan alle deelnemers want uiteindelijk was de afstand 20 km in plaats van de vooropgestelde 18 km, maar iedereen heeft dit zonder problemen uitgestapt !!!

© LV 2018