Nationale wandeldag

Bornem en Overmere-Donk

Zondag 24 februari


Die zondagmorgen werden we bij het opstaan verrast door een sneeuwlandschap want het had die nacht inderdaad gesneeuwd. Dat beloofde voor onze busuitstap naar de Nationale Wandeldag.

Toen we rond 7.30 uur aan ’t Schippershof aankwamen, bleek dat de sneeuw een aantal deelnemers had thuisgehouden maar toch waren we nog met 32 Sluisstappers die blij gezind de bus opstapten. Men had immers maar een paar sneeuwbuien voorspeld, dus dat ging wel allemaal meevallen.

bus130224 1

Onze eerste bestemming was Bornem waar we vertrokken in het domein Breeven. Op de parking was het nog rustig zodat onze bus nog dichtbij kon parkeren en ook in de startzaal was er nog ruim plaats. Er was zelfs gezorgd voor een zitplaats voor onze voorzitter en Remi zodat zij niet moesten rechtstaan tijdens het uitdelen van de startkaarten. Zoals afgesproken kozen we voor de kleine afstand ( 5 of 7 km ) omdat we om 10 uur terug vertrokken richting Overmere-Donk.

Het parcours bracht ons langs mooie veldwegen naar het kasteel van Marnix van Sint-Aldegonde. Dit privé-domein was uitzonderlijk toegankelijk voor de Nationale Wandeldag zodat we konden genieten van de mooie dreven en het unieke zicht op het kasteel. 

Zo bereikten we het ziekenhuis en stapten verder naar het centrum van Bornem. Voor sommigen riep dit natuurlijk herinneringen op aan de Dodentocht. 

Het was nog altijd aan het sneeuwen toen we in de zaal terugkwamen, maar we hadden gelukkig nog tijd genoeg voor een koffietje of wat anders en ook om onze attentie af te halen : een rugzakje en een blikje Cecemel. Hier was een klein misverstand want het bleek dat er al een doos blikjes meegegeven was met onze voorzitter maar ondertussen hadden sommigen al een blikje gekregen., maar ja beter een paar blikjes te veel dan er ééntje te weinig !! 

Er was ook een stand van een Oostenrijks hotel dat vakanties aanbiedt aan wandelaars. Hier zijn wij ook wat info gaan ophalen (en ook een origineel Oostenrijks schnapske !!)

Na een busrit van een klein uurtje bereikten we de festivalhal in Overmere-Donk. Hier was duidelijk al meer volk aanwezig maar we vonden toch een plaatsje. Als attentie werd hier iedere deelnemer getrakteerd op twee pannenkoeken en een kortingsbon van 0,50 EUR op een consumptie.

Hier kozen de meesten voor de omloop van 11, 15 of 20 km. Na eerst de inwendige mens versterkt te hebben ( en voor sommigen al eens proeven van de Witkap Tripel ) konden we van start gaan. Ter info : het was nog altijd aan het sneeuwen …

Het parcours was heel landelijk en bracht ons via bospaden langs het meer  en de Eendenkooi naar Nieuwendonk en het kasteelpark van Berlare om zo de rustpost in de plaatselijke sporthal te bereiken. 

Hier was het vrij druk maar met wat geluk kan je toch nog een vrije plaats bemachtigen. Voor de 15 en 20 km was er hier een lus. We stapten langs de Schandpaal, de mooie St.Martinuskerk, de landduinen van de Konijnenberg en de Kasteeldreef om zo terug de rustpost te bereiken waar we konden genieten van een drankje en/of een versnapering. Ter info : het was nog altijd aan het sneeuwen …

Na deze rustpost gingen we terug naar de vertrekzaal en liepen hierbij voor het grootste deel van het traject door het Berlaars Broek. 

In de 18e en begin 19e eeuw ontgonnen de inwoners hier de turf als brandstof. De ontstane putten liepen onder water en vormden het Berlaars en Overmeers Broek. Het Overmeers Broek is onder water blijven staan en vormt nu het Donkmeer terwijl het Berlaars Broek werd leeggepompt en beplant met wijmen voor mandenvlechtwerk en later met populieren voor de luciferfabricage.

Nu wordt het domein van 120 ha beheerd door het Agentschap voor Natuur en Bos. De populieren worden geleidelijk aan vervangen door streekeigen bomen en struiken zodat er meer afwisseling in het bos komt.

Na dit prachtig stukje natuur bereikten we terug het meer en onze vertrekzaal waar het ondertussen superdruk was geworden want het was bijna 16 uur, het moment dat de uitslag werd meegedeeld. Ter info : het was nog altijd aan het sneeuwen …

bus130224 2

Het was dringen zowel aan de (gratis) pannenkoeken als om aan drank te geraken. Een vrije stoel vinden was ook quasi onmogelijk, maar een echte wandelaar trekt zich dat niet aan en vindt wel een oplossing : een hoekje, een schoot om op te zitten ofwel gewoon blijven rechtstaan …

Rond 17 uur vertrokken we richting bus om de terugtocht aan te vatten. Het was aan de opstapplaats van de bussen ook al even druk. Uiteindelijk vonden we onze bus en op uitdrukkelijk bevel van mevrouw de politieagente moesten we onmiddellijk opstappen zonder van schoenen te wisselen en onmiddellijk vertrekken.

Onze chauffeur was hiervan zo onder de indruk dat hij in de verkeerde richting vertrok en even verder rechtsomkeer moest maken …

Na een vlotte rit bereikten we terug ’t Schippershof. De meesten gingen onmiddellijk naar huis maar sommigen moesten toch nog wat napraten over deze Nationale Wandeldag in de sneeuw. 

Uiteindelijk raakte iedereen veilig thuis, moe en tevreden van het wandelen in de sneeuw…

Nogmaals onze dank en een dikke proficiat aan alle Sluisstappers die zich niet hebben laten afschrikken door de weersomstandigheden.

© LV 2018