Busreis naar s’ Gravenvoeren
zondag 19 mei 2013.

bus130519 1


Die zondagochtend om 7u30 vertrok de bus met 32 Sluisstappers aan het Schippershof. Onderweg op de autosnelweg passeerden we nog bussen met wandelaars, waarschijnlijk allen op weg naar de “Vrije Vlaamse Wandeldag” van “Berg en Boswandelaars Voeren”. Frank gaf ons de uitleg over de verschillende afstanden en aangezien er verschillende lussen waren, kon men ook afstanden combineren. Toen we de afrit van de snelweg namen hoorden we verontrustende geluiden van onder de motorkap van de bus en begon er zich een brandluchtje te verspreiden. Gelukkig kwamen we veilig aan het vertrekpunt aan de voetbalkantine, dit was voorzien voor de vele aangekondigde bussen en lag op een 500 m van de officiële startplaats. Frank haalde de inschrijvingsformulieren op en we begaven ons naar het ‘Kursaal’. 

bus130519 2

Velen kozen voor de 15 km, die achteraf nog kon aangevuld worden met 5 of 10 km, anderen kozen voor de 19 en de 22 km. 

De 5 en de 10 km was minder zwaar en liep in Westelijke richting en in de langere afstanden waren enkele pittige kuitenbijters verstopt. 

Maar welke lus of afstand men ook nam, het was overal even adembenemend mooi. 

Het parcours liep langs dorpjes en gehuchten als Mesch (NL), Moelingen, Dahlem, Warsage, St Pieters Voeren, St Martens Voeren, Vitchen, Withuis,…. We wandelden door glooiende velden met kapelletjes en veldkruisen waar we van onvergetelijke panorama’s konden genieten, door ‘le Bois du Roi’ en het Kinkerbergbos, door de Schappemerheide met meidoornhagen. Zelfs jonge wijngaarden hebben hier een plaatsje gevonden. Jammer genoeg was het nog te vroeg in het seizoen om een druifje te proeven.

Het zonnetje straalde aan een blauwe hemel en de regenkledij en paraplu’s was enkel onnodige ballast. De slechte-weersvoorspellingen klopten langs geen kanten, maar daar waren wij alleen maar blij om ! De controleposten werden overspoeld met wandelaars en overal waren er lange wachttijden aan bar en toiletten.

bus130519 3 bus130519 4

Velen namen als alternatief een rustpauze op één van de vele pittoreske terrasjes die we op het parcours tegenkwamen, een ideale manier om het lekkere streekbier te leren kennen.                       

We passeerden onder een indrukwekkende oude spoorwegviaduct en langs vele bronnetjes die ons dikwijls natte voeten bezorgden en ontdekten een vossenburcht.

bus130519 5

We hadden afgesproken om 16u30 aan de aankomstplaats, waar de bus ons zou ophalen. Langs alle kanten kwamen de Sluisstappers moe maar voldaan tevoorschijn, iedereen was vol lof over de streek, de wandeling, het weer en … de terrasjes. Op de deelnemerslijst van de organiserende vereniging prijkte het getal “2721”, een aantal om als wandelclub jaloers op te zijn. 

Wilfried ging op zoek naar onze bus en kwam terug met het (toch wel geruststellend) nieuws dat de bus met defecte koppeling vervangen was door een andere. We wisselden ons schoeisel, controleerden of alle bagage wel degelijk overgedragen was en vertrokken huiswaarts. 

Op de terugweg werden de volgende busuitstappen van onze club gepromoot. Hopelijk worden ze allen een even groot succes als deze.   

bus130519 6bus130519 7

          

© LV 2018