Busreis naar Oostburg

zondag  30 juni 2013.

Zondag 30 juni, half acht ’s morgens stond een bus aan de dijk van de Kapelse vaart te wachten om Sluisstappers naar onze Noorderburen te voeren. De zon was al van de partij en iedereen wachtte tot de laatste minuut om in te stappen. De rit naar Zeeuws Vlaanderen duurde wel even en enkele reizigers profiteerden hiervan om nog een morgendutje te doen (of hun nachtrust te verlengen).  

In Oostburg aangekomen werd de bus naar een parking geleid vlakbij het Zwincollege waar de startplaats was. We dronken een kop koffie en aten een zoet broodje (niet direct onze smaak) en vertrokken voor de 12, 15, 20 of 26 km. In de vertrekzaal lagen veel broodzakken uitgestald maar niemand wist waarvoor. Later kwamen we ‘er achter’. 

Onze leden Willy en Ingrid kwamen op een originelere manier naar Oostburg ; zij verbleven een weekendje in Zeeuws Vlaanderen en waren per overzetboot en fiets gekomen om te wandelen. 

Oostburg, buurtgemeente van Sluis, ligt te midden van polders die voor een belangrijk deel in gebruik zijn als akkerbouwgebied. Tijdens de tocht wandelden we kilometers langs vlasvelden vol blauwe bloempjes die golvend wiegden op de Noorderwind. De eerste rustpost was in de boerderijcamping De Paardenwei waar men heel veel geduld moest hebben eer men een drankje kon bemachtigen want er was maar één persoon die een massa wandelaars moest bedienen met koffie, frisdranken, taart,… Gelukkig was het er heerlijk vertoeven op het met zon overgoten terras.

In Zeeuws Vlaanderen zijn de polders veel uitgestrekter dan in Vlaanderen en de boerderijen en gehuchtjes liggen soms erg ver uit elkaar (burenruzies komen hier dan ook weinig voor).

De tweede controlepost was gehuisvest in een hangar van een boerderij. Het was middag dus gingen we op zoek naar een lunch ; we kregen soep uit blik en (weer) zoete broodjes. De WC-wagen was een echte blikvanger, het was een oude omgebouwde barak op wielen die de organiserende wandelclub mocht lenen van een plaatselijke carnavalvereniging. Na een bezoekje kwam je zeeziek van het wiebelen buiten. 

We hoopten onderweg nog een leuk terrasje tegen te komen waar we een lekker ijsje of pannenkoek konden eten. Jammer, de terrasjes waren ofwel dicht ofwel niet aanwezig. We ontdekten wel een 55 m hoge watertoren die bewoond wordt en getooid is met het kunstwerk ‘de druppels’ van de plaatselijke kunstenaar Johnny Beerens. Vanuit de verte lijkt het alsof grote hoeveelheden water uit het gebouw stromen. Van dichtbij vindt je in de onderste druppel een zelfportret van de kunstenaar. 


Het laatste deel van de wandeling leidde ons langs mooie kreken : het Groote Gat, De Plate, De Blikken, de Reep die de stad Oostburg omringen. Doorheen het Groote Gat kon men via wandelbruggetjes echt over het water lopen. Een mooie afsluiter van een mooie natuurwandeling.

Aan de aankomst in het Zwincollege was onze voorzitter ondertussen te weten gekomen dat de broodzakken een meergranenbroodje voor elke deelnemer bevatte.

Jammer genoeg had de wandelvereniging ‘Voor de wind’ er niet voldoende voorzien en kwamen we er dus ‘achter’.

Voor de Sluisstappers die voor de korte afstand hadden gekozen was een bezoek aan Sluis voorzien. Deze uitstap werd door het prachtig weer een echte topper, want in Sluis vindt je wel terrasjes, het ene naast het andere, en de winkels waren allemaal open. Het bezoek aan de sex-shop werd echter een flop, m.a.w. ze mochten niet binnen ! Of dit nu kwam omdat er te jonge of te enthousiaste mensen bij waren, laten we in het midden. 

Tijdens de terugtocht werd er hartelijk mee gelachen en daarmee sloten we deze leuke activiteit af. 


  


   


   © LV 2018