Next

GR 125  TOUR DE L’ENTRE-SAMBRE-ET-MEUSE

11e etappe HASTIERE - DINANT

zaterdag 21 september 2013 


Op die zaterdagmorgen stonden 22 Sluisstappers klaar om de laatste etappe van de  GR 125 aan te vatten. In maart 2011 zijn we gestart in Namen om na een heel grote bocht door de provincie Henegouwen in Dinant te belanden.

gr125230921 1

En voor de eerste keer in al die jaren waren er meer vrouwelijke deelnemers (12) dan mannelijke (10). Waar is het sterke geslacht gebleven ?

We vertrokken met mooi weer en reden richting Hastière waar we in mei gestopt zijn om daar onze laatste etappe te beginnen. Tot spijt van de meerderheid van de deelnemers ( dus de vrouwelijke…) was in Hastière de markt pas in de namiddag zodat er maar onmiddellijk vertrokken werd.

We staken de Maas over en liepen langs de oever van de Maas voorbij de Onze-Lieve-Vrouwkerk om aan het einde van de grote abdijmuur naar boven te trekken. Het ging redelijk steil omhoog door het bos tot we boven aan een grote weg kwamen. Dit was maar een voorproefje van wat ons die dag verder te verwachten stond… 

We stapten door de velden tot in het dorpje Blaimont waar we achter de kerk via een klein wegje aan de afdaling begonnen tot aan de visvijvers van het vakantiedomein “Domaine du Bonsoy”. Hier hielden we een kleine rustpauze en de gidsen profiteerden ervan om even de juiste weg te zoeken want blijkbaar had men hier het parcours veranderd. 

gr125230921 2

Uiteraard vonden we het juiste parcours terug, stapten voorbij vroegere steenbakkerij nu omgebouwd tot woningen en daalden verder af tot we de oever van de Maas bereikten in Waulsort. We volgden de oever tot aan de Barrage de Waulsort waar we even stopten om dit bouwwerk van nabij te bekijken en ook om een groepsfoto te nemen.

Even verder was het echter uit met de pret want we verlieten de oever en begonnen aan de beklimming van de Ravin des Cascatelles. Toen we dachten dat we het moeilijkste van de beklimming achter de rug hadden, begon het pas : parcours werd moeilijker en moeilijker, de ene beklimming en scherpe afdaling volgde op elkander, maar met wederzijdse hulp geraakte iedereen er door. Er werd wel wat afgezucht en gekreund, maar zo werd het alweer een wandeling om nooit te vergeten.

Maar uiteindelijk geraakten we er door en op een zonnig plekje konden we eindelijk picknicken.

Hier verlieten we het parcours van de GR 125 en stapten tot in Falmignoul waar de bus stond te wachten op de korte afstandstappers. Hoe zij de namiddag doorbrachten lezen jullie hier onderaan.

Met 12 deelnemers trokken wij verder en nu waren de mannen terug in de meerderheid, namelijk 10 tegen 12 en we moeten zeggen het werd ook veel stiller in de groep…

gr125230921 3

We maakten nu de verbinding tussen de GR 125 en de GR 126 in Anseremme. Door de velden daalden we langzaam af tot aan de Lesse. Het was even goed opletten omdat wij nu geen GR-markeringen meer konden volgen maar we bereikten vlot de Lesse die we overstaken en op de nadere oever volgden tot in Anseremme.

Aan de oever van de Maas pikten we de markeringen van de GR 126 weer op en stapten richting Dinant onder het grote viaduct door tot aan Le Rocher Bayard waar we rechts de asfaltweg opdraaiden. Even verder sloegen we terug links een klein pad in om dan aan de beklimming richting Citadel van Dinant te beginnen.

Deze beklimming zo op het einde, na wat we die dag al geklommen hadden, was niet van de poes maar wij wisten dat dit de laatste klim was en dat daarboven ons einddoel lag : de taverne van de Citadel !!!

Hier vonden we ook de korte afstandstappers terug zodat wij samen iets konden drinken.

Het was de laatste etappe van onze GR 125 die ons langs een heel mooi en voor de meesten van ons een onbekend parcours van Namen naar Dinant bracht. Naar gewoonte werden de deelnemers die aan 7 of meer tochten mee deelgenomen hadden, gehuldigd met een diploma en de felicitaties van de organistoren.

Er waren 21 deelnemers met 7 of meer tochten. 6 deelnemers stapten alle etappes (11 in totaal) mee. Voor de korte afstand (totaal 126 km) waren dat Buellens Magda en Verhelpen Monique en voor de lange afstand (totaal 249 km) Jeannine Goossens, François Blommaert, Bosmans Etienne en Edmond Van Roy.

gr125230921 4

We werden door de club getrakteerd op een drankje en de gidsen werden bedacht met een leuk geschenk.

gr125230921 5

Hiermee komt een einde aan onze GR’s in de Ardennen maar wij hebben natuurlijk al wat anders in petto. Meer zullen jullie te weten komen in ons volgend clubblad maar wij kunnen nu al zeggen dat wij ook volgend jaar gaan GR-wandelen met de bus, dus wij hopen dat jullie allen weer trouw op post zullen zijn.

Onze chauffeur bracht de 10 dames naar Dinant, waar we een afspraak hadden bij bakkerij Jacobs, bekend om zijn Dinantse koeken. Doordat de wandeling wat langer duurde dan voorzien, had Carina telefonisch verwittigd dat we een half uurtje later zouden toekomen. Daar had de bakker duidelijk van geprofiteerd om een middagdutje te doen, want het was even wachten in de winkel/tearoom vooraleer hij ons kwam begroeten. Ondertussen konden de dames reeds een keuze maken welk gebakje ze straks zouden kiezen. We werden naar de eerste verdieping gebracht naar het oude atelier, waar nog authentieke gasverlichting, een oude kneedtafel en vele mooie bakvormen in hout  tentoongesteld  waren. Het toenmalig atelier is nu de bezoekersruimte. Na een korte uitleg kregen we een video te zien waar we het ganse bereidingsproces konden volgen van de Dinantse koek. Deze koek, bestaande uit meel en honing, werd in de oorlogsjaren veel gebakken omdat hij zo voedzaam is en een lange bewaartermijn heeft. Je mag er echter niet in bijten, want je kan er je tanden op breken. Je moet een stuk koek afbreken en  laten smelten in je mond. Na de voorstelling installeerden we ons in de tearoom, waar we onszelf trakteerden op een lekker (mals) gebakje en een heerlijke kop koffie of chocomelk. Na een wandelingetje langs de Maas arriveerden we aan de bus en deden een rit naar de gereserveerde taverne aan de achterkant van de citadel. We waren nog iets te vroeg en brachten nog een bezoekje aan het nabijgelegen militair kerkhof. In de taverne betaalde de clubkas een pintje en iedereen ontving een diploma, want dit was de  laatste etappe van de GR 125. Het was alweer een prachtig stukje België dat we hier ontdekt hebben. 

gr125230921 7 gr125230921 6 gr125230921 8 gr125230921 9


© LV 2018