GR 125  TOUR DE L’ENTRE-SAMBRE-ET-MEUSE

10e etappe Doische – Hastiere

zaterdag 25 mei 2013 


Dat de lente van 2013 tot de koudste en natste sinds jaren behoort, dat zullen we niet vlug vergeten. Ook voor deze zaterdag waren de eerste voorspellingen weer niet rooskleurig : mogelijke regenbuien en vooral heel fris voor de tijd van het jaar.

Was dat de reden waarom slechts 22 Sluisstappers klaar stonden aan ’t Schippershof of waren het de school- en andere feesten die de deelnemers thuis hielden? Spijtig voor hen want het was niet alleen een droge en zonnige (frisse) dag maar tevens een kanjer van een wandeling zoals jullie verder kunnen lezen.

gr125 130525 2

Bij het vertrek was er wel wat onrust omdat het dezelfde bus was waarmee we de vorige week in panne gevallen waren, maar Luc de chauffeur stelde ons onmiddellijk gerust dat alles in orde was.

Via Charleroi en de N5 bereikten we na een vlotte rit van anderhalf uur ons vertrekpunt in Doische. We staken de weg over en namen de veldweg naast het RAVel fietspad tot aan de weg N40 die Philippeville verbindt met Givet. Aan de overkant volgden we een mooie bosweg die ons dwars door het bos na een korte klim in het dorp Vodelée bracht.

Hier bekeken we de mooie oude woningen opgetrokken in roze marmerblokken afkomstig uit de oude marmergroeven van Vodelée. Aan de kerk sloegen we linksaf richting Romedenne om even verder een veldweg te nemen tot aan de Moulin Bayot een watermolen daterend uit 1791.

Vanaf hier volgen we de oever van het riviertje l’Hermeton tot aan een metalen brugje waar we de oever verlieten en begonnen aan de klim tot in Soulme, één van de mooiste dorpen van Wallonië, dus een uitgelezen plaats voor onze picknick.

Na de inwendige mens versterkt te hebben, maakten we een ommetje langs de kerk om dan links een straat in te slaan met de mooie naam Rue de la Scierie (zagerijstraat) genoemd naar een oude marmerzagerij waar we voorbij wandelden tot aan de weg N977.

Hier stond de bus te wachten. 8 Sluisstappers stapten op en reden vanaf hier naar Hastière waar zij eerst iets gingen drinken. Daarna wandelden ze naar de mooie kerk l’Eglise de Notre-Dame die gebouwd werd in 1033 en die behoort tot de meest waardevolle Romaanse gebouwen in ons land. Spijtig genoeg was deze kerk gesloten zodat een bezoek binnen niet mogelijk was. 

gr125 130525 3

Ondertussen was stilaan het moment gekomen dat de wekelijkse markt begon, dus met zijn allen er naartoe. En er waren koopjes te doen : voor 3 EUR was je volledig gekleed met een broek, bloesje en jasje…..Er was zelfs een groot kraam met alles aan 1 EUR, dus een waar paradijs voor de snuffelaars en koopjesjagers….

Maar daarvan krijg niet alleen dorst maar ook honger en wat stilt beter de honger dan een lekker ijs(je). Zo vloog de namiddag voorbij want de lange afstandstappers waren al aangekomen !

Als je goed meegeteld hebt, dan weet je dat wij met 14 Sluisstappers begonnen aan het tweede deel van deze etappe. Aan de overkant van de N977 volgden we een weg door weiden, gingen voorbij een huis en bereikten zo de oever van L’Hermeton. Vanaf hier begon een fantastisch parcours langs de kronkelingen van de rivier tussen bomen en struiken, wilde planten en veel bloemen. We stapten door een paar zijriviertjes zonder natte voeten te krijgen dankzij de grote keien en genoten met volle teugen van dit prachtig stukje natuur.

Tot plotseling de doorgang versperd was door een grote rots. Er was geen andere mogelijkheid dan de steile helling te beklimmen om zo achter de rots over te klauteren. Maar men had het ons wat gemakkelijker gemaakt door een koordenparcours te bouwen tussen de bomen zodat wij ons langs deze koorden naar boven konden trekken. Dit gaf natuurlijk aanleiding tot de nodige hilariteit en plezier. Maar dankzij de koorden, de wederzijdse hulp en de nodige lachwekkende situaties geraakten we boven en ook terug beneden. Bij het naar beneden gaan zijn die koorden zeker nodig !!!

Zo kwamen we terug langs de oever die we verder volgden tot …. aan de volgende rots waar we terug met koorden naar boven en naar beneden moesten. Dit gebeurde onder leiding van de drie dames van onze groep. Op een bepaald ogenblik bij de afdaling hoorden wij roepen : wij hebben een sterke man nodig om de koord strak te houden. En wie ging dit doen : juist ja, de oudste van ons gezelschap ging even bewijzen dat hij nog altijd de dames in nood wil helpen…

gr125 130525 4

We staken nog twee bijriviertjes over en stapten door een wildbegroeide omgeving tot enkele weiden de terugkeer van de bewoonde wereld aankondigden.

Langs een verharde weg bereikten we het domein van de molen van L’Hermeton. Even verder in het dorp stroomt L’Hermeton in de Maas. Wij sloegen echter linksaf  begonnen aan een lange klim tot boven op het plateau waar we een grote bocht maakten naar rechts naar het gehuchtje Inzémonts. Op dit traject genoten we van enkele prachtige vergezichten : de brug en de kerk van Hastière, de dam en de sluis van Hermeton-sur-Meuse. 

Bovendien was het een zonnige dag, wat alles nog mooier maakt vooral nu de velden en bossen in volle lentetooi staan.

In Inzémonts begonnen we aan de afdaling die ons met een paar haarspeldbochten tot in Hastière bracht. Daar zagen we de bus al staan, maar eerst zochten we een terras voor een welverdiende verfrissing, wat voor de meesten een Super des Fagnes werd. Uiteraard vonden we de korte afstandstappers ook op het terras of in het ijssalon wat verder, zodat wij rond 17 uur allen de bus opstapten voor de terugrit.

We keerden nu naar Nieuwenrode via Dinant en Namen langs de E411 en om 18.30 uur waren we terug aan ’t Schippershof.

We konden terugblikken op een fantastische wandelervaring die we zeker mogen klasseren bij onze top 5. De totale afstand was dan wel 25 km maar niemand vond dit erg omdat het zo mooi was.

Wij hopen dat deze prachtige GR er zal voor zorgen dat wij terug kunnen rekenen op meer deelnemers zodat we dit initiatief in de toekomst kunnen verder zetten.

© LV 2018