Busreis naar Ellignies-saint-Anne

zondag 12 oktober 2014


Met een grote groep Sluisstappers en een altijd even enthousiaste buschauffeur  vertrokken we naar het land Van Ath, waar de ‘Marcheurs du souvenirs de Leuze’ hun 31e ‘Randonnée des Ballotils’ organiseerde. Het was een eindje rijden dus velen deden nog een dutje in de bus tot ‘the voice of our President’ ons wakker schudde.  

Eens aangekomen aan zaal ‘La pommeraie’, haalden de voorzitter en parcoursmeester de inschrijvingskaarten op en na de noodzakelijke administratiewerken vertrokken we in groepjes voor 14, 21 en 30 km.

busreis141012 1

Na ongeveer 3 km, kwamen we aan de Gallo-Romeinse site waar de eerste rustpost gevestigd was. Deze site toont een prachtige reconstructie van de prehistorische en Gallo-Romeinse bouwwerken, gerealiseerd aan de hand van opgravingen uit de Brons- en de IJzertijd in deze regio en in Noord-Frankrijk. Naast de verschillende huizen waren er ook de verschillende ambachten tentoongesteld ; pottenbakkerij, smederij, graanschuur, bakoven, groententuintjes,… 

We wandelden nieuwsgierig langs en door de huisjes tot we op een centrale plek kwamen waar een met strooien dak overdekte picknick-ruimte was. Deze rustpost pastte geheel in het plaatje, t.t.z. pré-historisch : een toog met één persoon gewapend met één koffiezet die alle wandelaars van koffie moest voorzien.

Het was dus ofwel lang wachten ofwel iets anders drinken. Na een iets langere pauze zetten we onze wandeling verder voor een lus van 7 km door veldwegen en akkers. De modder bemoeilijkte ons stapritme maar moedig ploeterden we verder en gelukkig bleef het  weer droog. Toen we in een veldweg een bordje met ‘taureau méchant’ passeerden, kreeg een dame-met-rode-vest in onze groep  toch wel wat schrik… terwijl anderen verhalen boven haalden over belevenissen met stieren en andere ‘gevaarlijke’ dieren.

Na de lus kwamen we tegen het middaguur terug in de Gallo-Romeinse site. De eerst aangekomen wandelaars konden nog een broodje of stukje taart bemachtigen, de rest moest met honger blijven lopen want alle voedsel was op. 

busreis141012 2

Gelukkig was de volgende rustpost in de brouwerij Dupont waar we het lekkere streekbier Moinette konden proeven. Het cafétaria van de brouwerij zat stampvol maar na een poosje vertrok een groepje wandelaars zodat wij hun plaats konden innemen. Lekker bier maar weer geen eten ! 

En gezien men in de volksmond zegt : “een goed biertje, dat is eten en drinken”, dronken we maar ene meer.

busreis141012 3

Het was gelukkig maar 2 km meer tot aan het eindpunt waar we ons (eindelijk) konden versterken met een pakje friet met mayonaise.

De Moinette begon haar uitwerking te laten zien, er werd veel gelachen en gegiecheld  toen we ons naar de busparking begaven. 

Er werd van schoeisel gewisseld want de modder had haar sporen duidelijk nagelaten op kleding en schoenen en we stapten in de bus, de ene al wat vlotter dan de andere…

Op de terugreis was het een stuk rumoeriger dan ’s morgens ! Er was zelfs iemand die dacht dat het mooi geel koolzaadveld een veld vol paasbloemen was… en dat in oktober ! maar ja, de seizoenen zijn niet meer wat ze vroeger waren. 

© LV 2018