Previous

Streek-GR Kempen

1e etappe Herentals  -  Hoge Rielen ( Lichtaart )

Zaterdag 29 maart

Na een lange winterstop was eindelijk het moment aangebroken voor onze eerste GR-wandeling van het jaar en dus vertrokken we die zaterdagmorgen voor de eerste etappe van ons nieuw GR-project : een tocht van 253 km door de Kempen.

De weersvoorspelling kon niet beter zijn : veel zon en heel aangename temperaturen die ons reeds een zomergevoel zouden geven, m.a.w. tijd voor onze zomeroutfit aan te trekken en de regenjassen thuis te laten.

grkempen 140329 1

31 Sluisstappers stonden dan ook startklaar om 8 uur aan ’t Schippershof om van deze dag te genieten maar onze bus daagde maar niet op. Na enkele telefoontjes bleek dat er wat misgelopen was met de planning bij Ivo-Cars en dat er nog een chauffeur moest opgetrommeld worden. Het resultaat was dat wij pas om 9.30 uur konden vertrekken. Gelukkig was het mooi weer en zijn de Sluisstappers geduldige mensen. Voor de bloeddruk en hartslag van onze voorzitter is dit niet zo gezond….

Gelukkig is Herentals niet zo ver en na een ritje van 50 minuten konden wij starten aan het station. Nu was het even opletten om de juiste weg te vinden want in een stad is het altijd niet zo eenvoudig om de bewegwijzering te ontdekken.

We maakten eerst een kleine lus door Herentals, liepen door een klein parkje en genoten van het uitzicht op de Belforttoren van de Lakenhal. Even verder stapten we het begijnhof door, voorbij het kerkje waar juist een begrafenis bezig was. Misschien één van de laatste begijntjes die werd begraven ? 

Nu zochten we het groen op en na een korte sanitaire stop bereikten we de vistrap over de Kleine Nete en de weg naar Lichtaart. We passeerden een klein kasteeltje maar ook de gekende kledingzaak Wellens. Hier viel ons op dat de winkel met kleding voor de mannen veel kleiner is dan die voor de dames…

Over de spoorweg beklommen we de trappen van de kruisweg tot aan de Kapel van de Kruisweg en de Heilige Grafkapel. Het pad ging verder naar boven langs de afsluiting van het kerkhof om uit te komen aan een zandvlakte met de toeristentoren. Tijd voor een korte rust-, drink- en plaspauze waarna we door het bos afdaalden tot aan het domein De Brink dat we doortrokken langs het Eekhoornpad.

grkempen 140329 2

We stapten terug naar de spoorlijn en liepen langs de Heerlekapel. Ondertussen waren we al op het grondgebied Poederlee. Onderweg passeerden we ook een zaak van tuinmeubelen en een paar Sluisstappers konden het toch niet laten om even te gaan kijken naar de speciale creaties. Het was mooi maar ja, neem maar eens zo’n tuinbank mee als je te voet bent…

Ondertussen was het middag geworden en dus tijd voor de inwendige mens te versterken. We vonden een mooi graspleintje met een picknicktafel en een bank, dus ideaal, vooral als er dan nog een warm zonnetje schijnt…

Vanaf hier trokken we door het bos tot aan een ven met de duistere naam Zwart Water. Hier staat ook een vogel-observatiepost. Nu volgde een doortocht door een uitgestrekt bosgebied met zandstroken en vennen : een prachtig stukje natuur, tot we een oude zandgroeve en het parkeerterrein van het natuurreservaat Witte Bergen passeerden.

We daalden af naar de Herentalsebaan ( N123 ) die we overstaken tot in de Bekenbaan waar de bus stond te wachten. Voor de korte afstandstappers zat de wandeling er op. Zij bezochten in de namiddag een geitenboerderij en genoten er van een lekker ijsje van geitenmelk. En geloof het of niet, maar je smaakt niet dat zo’n ijsje gemaakt is van geitenmelk. Bovendien kregen zij een deskundige uitleg over het kweken van geiten (allemaal witte) en het maken van geitenkaas. Uiteraard werd er ook enkele kaasjes aangekocht. Iedereen was zeer tevreden over deze geslaagde namiddagactiviteit.

De anderen stapten met 19 verder langs de Bekenbaan en volgden op het einde van deze straat  een smal pad dat op en af ging, tot we aan een kapel kwamen in de Kloosterstraat, dicht bij het centrum van Lichtaart. De Streek-GR Kempen voert niet door het centrum, maar trekt langs het Barbara- en Corneliuspad verder tot aan een asfaltbaan.

Nu liepen we even langs verharde wegen, maar even verder stapten we terug de natuur in langs een chaletpark en een beekje met de mooie naam Rulloop tot aan een betonwegje. Hier gingen we door een poort het domein Hoge Rielen binnen. Dit is een verblijfsdomein van de Vlaamse Gemeenschap voor jeugdbewegingen en andere organisaties.

We doorkruisten dit uitgebreide domein tot we langs de technische dienst en de (gesloten) cafetaria liepen en zo de hoofdingang bereikten langs waar wij buiten gingen ( wij zijn graag wat tegendraads…)

Hier lag het eindpunt van deze etappe maar met veel plezier stapten we nog een paar 100 m verder want daar was een mooie drankgelegenheid met een terras!!! Dit is een gedroomde afsluiter van zo’n GR-etappe.

Onze bus stond er reeds want ook de korte afstandstappers hadden dorst !  Onze chauffeur werd wel door de eigenaar “vriendelijk” aangemaand om wat verder te gaan parkeren want de bus blokkeerde de ingang naar zijn parking.

Op het terras was het zalig toeven en wij genoten van ons welverdiend drankje. De meesten proefden een Schoppenboer, een fris artisanaal biertje uit de streek.

Ondertussen was het hoog tijd geworden om terug naar huis te vertrekken en onder luid getoeter kwam de bus ons ophalen, kwestie van het duidelijk te maken dat hij niet op de parking van de taverne stond!!!

Geen file op de Antwerpse Ring en dus waren we vlug terug aan ’t Schippershof. Het was een heel mooie dag geweest : prachtig lenteweer, een mooi parcours dat niet te zwaar was en een toffe afsluiter.

Dus volgende keer allemaal terug mee !!!!

grkempen 140329 3


© LV 2018