Verslag Streek-GR Kempen

2e etappe Hoge Rielen  -  Vosselaar


Zaterdag 24 mei 2014

27 Sluisstappers stonden die dag startklaar om onze tweede etappe van deze GR aan te vatten. Ditmaal was de bus mooi op tijd zodat we om 8 uur stipt konden vertrekken. Op zaterdagmorgen is het een plezier om over de Antwerpse ring te rijden en zo waren we na een vlotte rit reeds om 9.15 uur op onze startplaats : de Hoge Rielen in Lichtaart.

We vertrokken langs de Molenstraat en liepen voorbij de kazerne van de para’s maar gezien het vroege uur was er blijkbaar nog niemand wakker….

Hier sloegen we een bosweg in en via kleine wegen ging het naar het centrum van Tielen. Onderweg passeerden we een aspergeveld waar iemand asperges aan het oogsten was. Interessant was vooral de werking van de machine die de afdekplastiek  wegnam en terug plaatste. Heel handig en uitgevonden door een slimme.

We liepen door het centrum, voorbij het gemeentehuis met een mooie waterpomp tot aan het station waar we door een tunnel naar de overkant stapten en zo terug de natuur introkken.

We kwamen op een mooi driehoekig pleintje met een kapel en sloegen even verder de Watermolenstraat in; die ons uiteraard bij de watermolen van Tielen bracht. 

Na een rustpauze en de groepsfoto gingen we op een brugje het riviertje de Aa over waarna een prachtig stuk natuur volgde : een opeenvolging van bos en velden. Hierna  staken we de weg Gierle – Tielen over en via een mooie zandweg passeerden we een speeltuin met ijssalon, spijtig genoeg nog gesloten….

We gingen verder langs een woonwijk, door een groene tunnel van haagbeuk en bereikten zo de Singel, een ringvormige straat rond de kerk van Gierle.  Hier vonden we ook het standbeeld van de zanger Louis Neefs die hier werd geboren en zijn geboortedorp bezong in het liedje “Mijn dorpje in de de Kempen”. 

We trokken langs de melkerij tot bij de stenen windmolen met de mooie naam In Stormen Sterk.

Ondertussen was het middag geworden en waar kan je beter picknicken dan aan de voet van zo’n monument ? Eens de inwendige mens versterkt, begonnen we aan traject van meer dan 6 km dat ons liet kennismaken met de Kempen op haar best : dennenbos, zandwegen, weilanden en vooral de stilte en het gezang van de vogels.

We beëindigden dit mooie stukje aan de autostrade E34 die de overstaken om zo het recreatiedomein de Lilse Bergen te bereiken.

Hier stond de bus te wachten en namen we afscheid van de korte afstandstappers die met de bus naar hun namiddagactiviteit reden. Hierover meer verder in dit artikel.

Met 15 wandelaars ( 3 vrouwen en 12 mannen) volgden we de Strandweg naar links tot aan de toegangsweg van het kampeerterrein waar we een brede zandweg insloegen.

Via het Lijsterpad bereikten we de weg Beerse – Gierle die we even volgden tot we een zandweg met een afzonderlijk fietspad insloegen om zo het natuurgebied Zwartgoorheide te bereiken.

Na dit natuurgebied liepen we door een woonwijk langs het Renier Sniederspad tot we scherp linksaf sloegen en aan de enige beklimming van deze dag begonnen : de Konijnenberg van Vosselaar. We kwamen voorbij het hoogste punt : 36,33 m om dan weer af te dalen tot in het centrum waar we de korte afstandstappers terugvonden. We hadden nog ruimschoots de tijd om te genieten van een lekker (streek)biertje vooraleer de terugrit aan te vangen.

Het was heerlijk zitten op het terras want natuurlijk was het die dag mooi weer zoals het meestal is op onze GR-tochten.

Deze tweede etappe bevestigde alleen maar wat wij reeds ondervonden hadden : deze GR is prachtig en laat ons werkelijk de mooiste plaatsen zien van de Kempen met een afwisseling van natuur en mooie dorpjes.

Dus zeggen wij nogmaals : aarzel niet en ga mee.

Tot de volgende keer !!!

Namiddagactiviteit :

Aangezien de lange afstand slechts 6 km langer was dan de korte afstand, besloten we om geen extra namiddagactiviteit in te lassen. 

In Vosselaar hadden de verkenners immers een heel leuke drankgelegenheid gevonden. Het mini-museum dat zij in maart in het café ‘De Lindekens’ ontdekt hadden was echter ingenomen door een zonneterras. Maar dat vonden wij niet erg want met het mooie weertje konden wij daar gebruik van maken en zo wachtten wij op de komst van onze lange-afstandwandelaars.

De sanitaire stop was hier ook een attractie op zich : de deur naar de toiletten was net een  oude kast en toen je die binnenwandelde klonk er Gregoriaans gezang. Bij de meeste WC-bezoekers duurde het toch wel iets langer dan gewoonlijk… of dit door hoogdringendheid kwam of gewoon zalig genieten van de muziek laten we in het midden.


© LV 2018