Verslag streek-gr Kempen

3e  etappe Vosselaar  -  Groot-speeksel (Ravels)

Zaterdag 27 september 2014

grkempen140927 1


Eind september, maar toch werden voor die dag  nog zomerse temperaturen voorspeld zodat wij, misschien voor de laatste keer van dit jaar, onze zomerse wandeloutfit konden aantrekken en de regenjassen en paraplu’s  thuis laten.

Met 23 Sluisstappers vertrokken we om 8 uur richting Vosselaar, het eindpunt van onze vorige tocht. Zoals gewoonlijk was het absoluut niet druk op de weg zodat we een uurtje later al in het centrum van Vosselaar stonden. Hier wachtte ons een leuke verrassing : het toffe cafeetje waar we vorige keer op het terras iets gedronken hadden, was open en verwachtte de Sluisstappers voor een ochtendkoffietje ( of wat anders ). Een superleuke attentie van onze club die zeker in de smaak viel, vooral bij onze dames.

grkempen140927 2

Na deze traktatie vertrokken we rond 9.30 uur langs de Schoolstraat op weg naar Turnhout. Aan de overkant van de weg Antwerpen – Turnhout volgden we een pad dat ons tot aan de Looypaal bracht. Deze paal, eigenlijk is het een verzameling van naamborden, is een knooppunt  van wandel- en fietsroutes. Nu stapten we het bos in tot we op een dreef kwamen met de dubbele naam : Wilgentakjesdreef op de Turnhoutse kant en Wilgekatjesdreef op de kant van Vosselaar. Van mogelijke wegvergissingen gesproken…

We stapten verder langs boswegen tot we een brede dreef bereikten die ons aan de toegangspoort van het domein Flipkes Vijver bracht. Hier kwamen vroeger de inwoners van Turnhout schaatsen in de winter. Nu is het een privédomein.

Via een tunnel onder de ring trokken we Turnhout binnen tot aan het station, welbekend bij de oud-soldaten onder ons. Tot spijt van onze dames verlieten we al vlug de winkelstraat om via een smal straatje tot bij de H. Hartkerk te komen, één van die typische Kempische baksteenkerken. Nu gingen we naar het kasteel van Turnhout, een waterburcht die dateert uit de 12e eeuw maar uiteraard talloze keren verbouwd werd. Nu is het gerechtshof er gevestigd. Hier namen we een korte drankpauze terwijl we naar de vissers keken die met velen rond de slotgracht zaten te staren naar hun dobber…

Even verder kwamen we aan de toegangspoort van het Begijnhof, gesticht in 1372 en stapten door deze oase van stilte in de stad. We verlieten het Begijnhof langs een smeedijzeren poort om zo onze weg verder te zetten tot aan de brug over het kanaal van Schoten naar Dessel.

grkempen140927 3

Aan de overkant stonden een paar banken, dus een geschikte plaats voor de picknick. Het gras was wel nog wat vochtig, maar een stuk plastiek om op te zitten behoort tot de standaarduitrusting van een Sluisstapper!

Na het eten volgden we even het kanaal maar sloegen vlug rechtsaf en stapten onder de nieuwe brug van het Bels Lijntje, de oude spoorweg tussen Tilburg en Turnhout, nu omgebouwd tot fietspad. Even verder sloegen we rechtsaf … het verkeerde pad in. Dus, ofwel even terug, ofwel de beek over om zo op het goede pad te geraken…

Hier is de stad Turnhout een nieuw 'landschapspark' aan het inrichten waarin heel wat activiteiten kunnen plaatsvinden zoals informele trapvelden, ligweiden, volkstuintjes, een boomgaard, natuurlijke speelelementen, hondenspeelweide, waterpoel ... maar zo te zien is er toch nog wat werk aan de winkel.

Na het oversteken van de weg Heizeide wandelden we langs Boones’ Blijk. Dit ven was vroeger gekend voor zijn zuiver water om de was mooi wit te maken. We stapten verder tot we opnieuw aan een bos kwamen. Hier sloegen de korte afstandstappers rechts af en stapten richting hun namiddagactiviteit. Hoe onze 8 dames de namiddag  doorbrachten, lezen jullie hier verder.

grkempen140927 4

Met 15 deelnemers stapten we verder en trokken het Turnhouts Vennegebied in. Dit méér dan 500 ha grote lappendeken van grote en kleine waterplassen is één van de belangrijkste heidegebieden in Vlaanderen en heeft een uiterst rijke fauna en flora.

En het was de moeite : vanaf hier tot aan ons eindpunt was het 100% natuur ! Wij genoten dan ook met volle teugen van de bossen, heide en vennen. Slechts eenmaal kwamen we een beetje in de bewoonde wereld toen we de steenweg naar Baarle-Hertog overstaken. Hierna stapten we voorbij de Kleine- en Grote Klotteraard-vennen om uiteindelijk bij het ven met de kleurrijke naam Groot Speeksel aan te komen, het eindpunt van deze etappe. Maar omdat de bus onmogelijk tot hier kon komen, moesten we nog wat verder doorstappen tot we op een asfaltweg kwamen bij een grote kippenkwekerij.

Hier zou de bus ons komen ophalen, maar ze bleef maar weg tot we uiteindelijk een telefoontje kregen dat ze onderweg was, maar een verkeerde afslag had genomen. Een beton- of een asfaltbaantje kan soms het verschil maken.

Uiteindelijk kwam alles in orde en gesterkt door een pintje uit de frigo van de bus, konden we de terugrit aanvangen. We waren redelijk vroeg terug aan ’t Schippershof en een aantal Sluisstappers profiteerden van het mooie weer om nog eens op het terras te zitten….

Het was weer een mooie dag met een prachtig parcours : wij wisten niet dat je in Vlaanderen nog zo lang kon wandelen zonder een huis te zien.

Dat beloofd voor de volgende etappes in 2015.

grkempen140927 5
© LV 2018