Busreis nationale wandeldag naar Diest

op zondag 22 februari 2015

Toen we op zondagmorgen vertrokken verwelkomde een prachtige, roodgekleurde zon de 32 Sluisstappers, maar hoe verder de reis vorderde, hoe mistiger en grijzer het werd en dit zou zo blijven tot de middag. 

Na een uurtje rijden bereikten we Diest, een kleine provinciale stad gelegen aan de Demer, in het heuvelachtige Hageland.

bus150222 1

Zoals steeds gingen François en Remi aan de inschrijvingsbalie de invulkaarten afhalen, maar niemand wist dat ondertussen de chauffeur reeds van de parkingwachter een grote envelop gekregen had, met de inschrijvingskaarten. Hierdoor moesten onze voorzitter en Remi op zoek gaan naar de bus, die reeds op de parking stond.  De rest van de groep kon ondertussen in cultuurcentrum Den Amer de aanwezige promotie-standjes, waaronder die van ons hotel in Mühlbach, al bezoeken. Met een lichte vertraging startten we deze nationale wandeling, sommige wandelaars kozen voor de 13 km, de meesten voor de 20 km. 

De korte afstanden toonden de vele pittoreske plekjes in Diest, zoals het begijnhof, middeleeuwse panden met trapgevels op en rond de markt en het stadspark de Warande. 

bus150222 2

De lange afstanden trokken de wallen over naar het bos van Hees en zo via de Barenberg naar de eerste rustpost ; de parochiezaal in Schaffen. Het was er zeer druk, dus bleven we niet te lang zitten zodat andere wandelaars ook even konden uitrusten.

bus150222 3

We trokken verder naar Zelem langs de Lobos-kasteelhoeve en proefden opnieuw van bossen en prachtige “broeken”, de moerasgebieden van deze omgeving. In Zelem beklommen we de Kolenberg-Steenberg waarna een modderig pad ons naar het lagergelegen ‘Rotbroek’ leidde. Na de  rustpost aan het marktplein van Zelem, waar nog een mooie kiosk pronkt, ging het opnieuw omhoog naar het bos van St. Jansklooster, vandaar trokken we door het broek van Webbekom. Het eerste gedeelte ligt vlak naast een drukke autosnelweg, maar gelukkig boog de weg al gauw af om in een stiltegebied met vele watervogels uit te komen. Jammer dat we voortdurend naar de glibberige grond moesten kijken om geen slippertjes te maken, want het is er een prachtig en afwisselend wandellandschap. 

Een lange klim beloonde ons op een mooi zicht op het stadje Diest, dat duidelijk in een dal ligt.  De omringende heuvels zijn strategisch ingenomen door Fort Leopold en de citadel.

Al van ver zagen we deze vesting liggen en het parcours liet ons toe deze historische site te doorkruisen.

Beide gebouwen dateren uit de tijd van Napoleon, later werden ze gebruikt als oefenterrein van de para’s van ons leger. Nu ligt alles er verlaten en vervallen bij.  Na een wandeling door het citadelpark en het aansluitend vestinglandschap kwamen we via de Schaffense poort terug aan de wallen van de stad. 

bus150222 4 bus150222 5

Er restte ons nog wat tijd om een ommetje te maken naar  de markt waar de (verwarmde) terrasjes ondertussen goed gevuld waren. 

Aan de aankomst kreeg iedere deelnemer nog een sojadessertje en konden we genieten van een Diestse blonde/bruine, een Keizer Karel of een ander drankje.

bus150222 7 bus150222 6


Op het afgesproken uur kwam de bus ons terug oppikken aan de parking van Den Amer. De (slijk)schoenen werden verwisseld voor proper (en gemakkelijk) schoeisel en iedereen stapte in de bus die ons veilig terug naar Nieuwenrode voerde. Tijdens de terugreis werd nog reclame gemaakt voor de volgende GR-busreis en een onschuldige kinderhand zorgde ervoor dat er een gelukkige winnares een busreis naar Spanje won.

© LV 2018