Busreis naar Westvleteren 

op zondag 20 september 2015

We bezochten eerst onze buurtwandelvereniging de Cracks voor een stevig ontbijt, ons aangeboden door het bestuur van de Sluisstappers. Hierna zetten we koers naar het dorpje West-Vleteren in de Westvlaamse hoppestreek. Dit dorp stelt niet veel voor ware het niet dat hier het wereldberoemde bier gebrouwen wordt in de Sint-Sixtusabdij.

busreis20150920 1

De wandeling was georganiseerd door de vzw jeugdzorg Walhoeve en startte in een grote tent die opgesteld was op de terreinen van dit opvangcentrum. Na een paar km kwamen we langs de abdij met brouwerij, maar op zondag is het daar ‘verplichte rustdag’ en er was geen beweging te zien. 

Het was rustig wandelen doorheen het platte polderland met eindeloze horizonten en we konden ook genieten van een heerlijk herfstzonnetje. We kwamen aan het militair kerkhof “Dozinchem” en wandelden langs de 3172 grafstenen van de jonge gesneuvelde soldaten uit de Eerste Wereldoorlog. Hier zou ook de enige gesneuvelde vrouw begraven liggen. 

Op zulke plaatsen moet een mens even ingetogen stilstaan bij de waanzin van de tot op heden voortdurende oorlogen. 

busreis20150920 4

Na dit bezoek trokken we verder de mooie natuur van het Donzinghembos, een 38 ha groot bos dat deel uitmaakt van de Sixtusbossen. We ontdekten paddestoelen van allerlei soorten en formaat en  hoorden de bijzondere roep van een achtergebleven wielewaal. In de 220 ha grote Sixtusbossen leven ook naar schatting 70 reeën, maar die hielden zich die dag jammer genoeg verscholen. 

Toen we voor de tweede maal in dezelfde rustpost kwamen vroeg men ons onmiddellijk of we de eerste stop wel onze versnapering gekregen hadden. Door de drukte was toen de voorraad op en we kregen spontaan 2 wafels aangeboden: trappist met wafels, moet kunnen !

Bij de aankomst restte er nog van de hesp aan ’t spit met groentjes en frieten en sommige Sluisstappers lieten zich hieraan dan ook verleiden. Dit smaakte dan wèl heerlijk met een West-Vleteren trappist !

Onze club was met meer dan 25 wandelaars aanwezig en kreeg dus 6 flesjes West-Vleteren cadeau. Op de terugweg werd deze godendrank verloot en 6 mensen blij gemaakt.

busreis20150920 3 busreis20150920 2
© LV 2018