GR Kempen Poppel - Nieuwkerk

5de  etappe grenspaal 207 – Nieuwkerk

Zaterdag 16 mei 2015

De weersvoorspellingen waren niet denderend maar toch stonden 29 Sluisstappers die zaterdagmorgen klaar voor de 5e etappe van de GR-Kempen.

Onze heenrit verliep heel vlot, de file op de E313 stond immers in de richting van Antwerpen !!! Bovendien vonden we het eindpunt van vorige keer zonder problemen terug : een grote hangaar met een rode poort is niet moeilijk te vinden in deze omgeving.

grkempen 20150516 1


Om 9.45 uur vertrokken we richting grenspaal 207 en vandaar ging het in één rechte lijn tot aan het domein Tulderbos. Gezien de weersomstandigheden met lage temperaturen waren er aan de zwemvijver en het strand geen bikini’s te vinden, tot spijt van onze mannelijke Sluisstappers.

Bovendien was ook de cafetaria nog gesloten zodat wij ons ook niet konden troosten met een bakje koffie. Maar niet getreurd, na dit domein kwam er een heel mooi stuk aan de beurt. Eerst liepen we nog rond een groot privédomein en via een paar mooie dreven bereikten we de Poppelse Aa, dit is één van de talrijke riviertjes die in Nederland en Vlaanderen dezelfde naam dragen.

We volgden geruime tijd de oever tot aan een betonnen brugje en hier was het even oppassen want wat verder moesten we linksaf een bosweg in. Bijna waren we te ver gelopen, maar we konden onze weg vergissing vlug corrigeren Ondertussen was het ook middag geworden en dus tijd voor de picknick die bij gebrek aan banken en tafels doorging in de graskant. Hierna stapten we nog wat verder door een mooie dreef om zo de plaats te bereiken waar de bus de korte afstand stappers opwachtte. Hoe zij de namiddag doorbrachten lees je hier verder. De anderen stapten via de Rovertkapel (gebouwd in 1735) langs de Beekseweg die ooit een deel was van de historisch belangrijke weg tussen ’s Hertogenbosch en Brussel, tot aan een brugje over de Rovertse Leij ( zoals de Aa in Nederland genoemd wordt).

grkempen 20150516 2

Ondertussen zaten we inderdaad op Nederlands grondgebied en loopt de Streek-GR Kempen samen met het Nederlandse lange afstand pad LAW 11 en volgt uiteindelijk een bospad dat het prachtig meanderend riviertje volgt. 

Even verder stapten we voorbij de Paradijsbrug om dan terug even op Belgische bodem terug te komen aan de Turnhoutsebaan. Normaal moesten we hier even verder een mooie dreef inslaan tot in Nieuwkerk, maar wegens wegenwerken waren al deze wegen afgesloten zodat we dan maar besloten om via een bosweg die parallel loopt met de Turnhoutsebaan af te zakken tot aan de grens. Zo hadden wij ook onze kilometers gestapt en bovendien was daar de afspraak met de andere groep. En de timing was OK : de korte afstandstappers kwamen juist toe met de bus als ook de wandelaars toekwamen

Voor alle duidelijkheid : op de grens is  een café met de naam De Grens….

We genoten er van een lekker drankje warm of koud, naar ieders smaak om dan de terugweg aan te vatten. Uiteraard namen we de terugweg via Tilbrug en Breda om via de E19 naar Antwerpen te rijden zodat we geen last hadden van de werken op de E313.

Zo waren we mooi op tijd aan ’t Schippershof , wat ons de mogelijkheid bood om wat na te praten over deze mooie tocht.

Namiddagactiviteit

De bus bracht ons een stukje terug naar Poppel want daar werden we verwacht op het aspergebedrijf van de familie Nooyens.

Toen we daar aankwamen, stonden ze ons al op te wachten en begonnen we onmiddellijk aan een rondleiding langs de verschillende aspergevelden. In totaal hebben zij 20 ha aspergevelden en zij zijn één van de enige telers in België  die (vroege) asperges onder glas kweken. 

Het stuk waar ze op dat moment aan het oogsten waren heeft bermen die tussen de 300 en 450 m lang zijn. Het uitsteken is nog altijd manueel werk maar de rest is zoveel mogelijk geautomatiseerd.

Het sorteren van de asperges gebeurt door een computergestuurde machine die op basis van foto’s de asperges opsplitst in de verschillende kategoriën. Het inpakken gebeurt ook semi-automatisch.

Wij kregen niet alleen een fantastische uitleg over het kweken van asperges maar werden ook nog getrakteerd op koffie met gebak. En uiteraard konden wij ook die superverse en super lekkere asperges aankopen…

Dus iedereen heel tevreden over deze namiddagactiviteit.

En tot slot dit weetje : groene asperges zijn geen andere soort maar groeien niet in de grond maar bovengronds…

© LV 2018