Verslag streek-GR KEMPEN  7e etappe
Baarleseweg (N639) – Bredaseweg (N16)
Zaterdag 16 april 2016


Onze eerste GR-tocht van dit jaar kon rekenen op 27 deelnemers, die allen om 8 uur klaar stonden aan ’t Schipperhof voorzien van de nodige proviand en drank om deze veelbelovende wandeldag tot een goed einde te brengen.

gr160416 1


We hadden ook een nieuwe chauffeur, de Roger die in zijn vrije tijd ook optreedt met zijn accordeon. Als hij maar niet denkt dat accordeon moet spelen achter het stuur van zijn bus….

Na een vlotte rit ( misschien niet altijd de kortste weg genomen…) bereikten we onze stopplaats van vorig jaar. Vanaf hier volgden we een fietspad in dolomiet, gingen over een houten brugje tot aan de Baarlesebrug. Nu hadden we al 1,5 km afgelegd. 

Ons parcours liep verder door de velden en bracht ons langs een prachtig ven met de veelzeggende naam Diepven. De zon, die er op dat moment kwam piepen, maakte dit alles nog mooier.

Aan een klein bosje hielden we een drankstop. Hier stonden we uit de frisse wind en konden genieten van het zonnetje. Even verder kwamen we terug in de bewoonde wereld en ook opnieuw op Belgisch grondgebied. Na het gehucht Oosteneinde trokken we snel de natuur in. We stapten door het Domeinbos De Elsakker en genoten van de mooie wegjes en dreven tot aan de weg Hoogstraten – Breda en het dorpje Strijbeek.

We volgden deze weg en passeerden voor de zoveelste maal de grens en waren terug in Nederland. Even voorbij de Sint-Hubertuskapel sloegen we linksaf om opnieuw het groen in te duiken.

Nu was het even opletten geblazen want aan het ( kleine ) kapelletje voor Sint-Isidorus moesten we links de weide in tot aan het riviertje de Mark dat we zouden oversteken met een trekpontje. Het pontje was er echter niet meer, enkel de aanlegsteigers waren zichtbaar. Hadden ze het binnen genomen voor de winter? Het zal een vraagteken blijven.

gr160416 2

Gelukkig konden we even verder oversteken via een brug om dan aan de overkant het pad naast de rivier te volgen, één van vele hoogtepunten van deze wandeldag.

Bij de grenspaal 218 kwamen we terug op Belgisch grondgebied en bleven het pad volgen tot aan de volgende brug met een stuw en een vistrap.

Hier werd onze groep gesplitst : de korte afstandstappers hielden het hier voor bekeken en gingen naar het centrum van Meersel-Dreef waar de bus hen opwachtte.

Zij konden genieten van een toffe namiddagactiviteit zoals jullie onderaan kunnen lezen.

De wandelaars van de lange afstand besloten om ook even tot in Meersel-Dreef te wandelen want een kleine verfrissing is altijd welkom… en na het nuttigen van een “Boerinneke” of een “Boerke” gaat het wandelen veeeel beter!!!.

gr160416 3

Daarna stapten we terug naar de Mark en volgden het pad verder langs de rivier tot aan de Meerselmolen, een watermolen waarvan de eerste vermelding dateert van 1382. Tot 1992 bleef de graanmolen operationeel, maar nu is het gebouw omgevormd tot woningen.

Even verder sloegen we linksaf richting Meersele Bergen en een lange zandweg tussen bos- en akkerland bracht ons uiteindelijk terug  tot aan de oever van de Mark. We staken over via een loopbrugje en bereiken na wat draaien en keren het gehucht Ipenrooi.

Het parcours slingerde rond het dorp tot we op een bepaald ogenblik door de opening in de draadafsluiting moeten en zo op een bosweg terechtkwamen.

Nadat we het bos doorkruist hadden, vonden we een betonbaan die ons tot op de weg Hoogstraten – Breda ( N14) bracht.

Dit was het eindpunt van deze etappe, maar het toeval wil dat er hier een herberg is met een grote parking en bovendien was ze open ! Dus niet getwijfeld en naar binnen om een verdiend pintje te drinken.

Ondertussen kwamen ook de korte afstandstappers met de bus toe maar ook zij besloten nog iets te drinken.

Na deze leuke afsluiter van onze wandeling, stapten we allemaal moe en voldaan de bus op voor de terugreis. Rond 18.00 uur waren we aan ’t Schippershof, nog nagenietend van deze prachtige wandeling. En we moeten het nogmaals bevestigen : deze Streek-GR verrast ons iedere keer weer : het is een topwandeling waar wij al veel hebben van genoten en nog zullen genieten.

Dus allemaal mee met onze volgende tocht in september…

Namiddagactiviteit :

Na ongeveer 13 km arriveerde de groep in de Meersel Dreef, een bekend bedevaartsoord. De lange-afstanders doken de kroeg in om ‘een boerke’ te gaan proeven en de korte-afstanders doken de bus in om naar ‘het Aardbeienterras’ te rijden. De aardbeikwekerij ligt in het mooie buitengebied van het Brabantse kerkdorpje Rijsbergen (NL),in het hart van het grootste aardbeienteelt gebied van Europa.  

De  aardbeienteler  Edward  Bastiaansen  begroette ons hartelijk en liet ons  de keuze tussen vooraf iets  te  nuttigen  of  onmiddellijke  rondleiding.  We  kozen  voor  het  eerste  en  mochten  in  een verwarmde kweektunnel  proeven van lekkere  koffie, rosé-wijn, ijskreem, poffertjes, vla, pannenkoeken,… en aardbeien natuurlijk.

gr160416 4

Daarna gingen  we een kijkje nemen op de kwekerij.  Door middel van verschillende activiteiten en arrangementen  kan  je  hier ontdekken  hoe  alles  groeit  en bloeit, maar  wij kozen voor een professionele gids die ons op een aangename manier wegwijs toonde in de wereld van de aardbeienteelt. 

Sommige mensen beweren dat de aardbeiplant  een van oudsher inheemse bosplant is die geleidelijk de moestuinen veroverde. Anderen denken dat de plant geïntroduceerd is door ontdekkingsreizigers die hem meebrachten vanuit het verre Zuid-Amerika.

Vroeger werd er uitsluitend in de maanden juli, augustus en september geplukt, tegenwoordig is de oogst ‘jaarrond’. Gedurende de wintermaanden komt de vrucht vanuit verwarmde glazen kassen en in het voor- en najaar vanuit plastic ‘tunnels’. In veel kassen en tunnels worden aardbeien in potten, veenbalen of bakken geteeld. Deze hangen of staan een stuk boven de grond. Grote voordelen van de potcultuur zijn; dat men meer aardbeiplanten per m2 kan planten, deze planten minder ziektegevoelig zijn en dat de medewerkers kunnen blijven staan of zitten tijdens het plukken of knippen . Het meest voorkomende ras aardbeien in deze streek heet “Elsanta”. Edward haalde nog een grappige stunt uit met de ‘hommeldoos’ bij ons nieuwste clublid Ria, maar na even schrikken kon zij er gelukkig ook om lachen. 

gr160416 6 gr160416 5

Bij vertrek kochten enkele wandelaars jonge aardbeiplantjes, want nu weten we hoe we ze moeten planten in potten…De bus bracht ons vlot naar de afgesproken plek waar de anderen in een gezellig café ons opwachten. Na onze aankomst aldaar werd het vertrek nog even uitgesteld???????

© LV 2018