25 jaar Sluisstappers - Verrassingsbusreis 

zondag 6 augustus 2017

Het 25 jaar bestaan van de wandelclub Sluistappers werd een dagje om te genieten. De autobus van Rantour met Yves als chauffeur wachtte ons op aan ’t Schippershof. Stipt om 7 uur vertokken wij met 64 wandelaars naar een onbekende bestemming.

25jaar 170806 1

Richtingwijzer Antwerpen en dan vervolgens richting Nederland..

Na onze eerst koffiestop .. Eén klein tipje van de sluier… zowaar – nog niet veel wijzer . We reden over de autostrade met t’ gevoel van : we gaan richting Amsterdam -Holland . Waarachtig, er kwamen wegwijzers Volendam-Monnickendam -Broek in Waterland .

Rond 10 uur stapten we uit de bus met buiten 19 graden maar erg veel wind - onze aankomst in Marken . Daar werden we verwelkomd door twee gidsen uitgedost in historische klederdracht. Deze gidsen toonden plaatsen en vertelden over de gewoontes van vroeger en nu .

25jaar 170806 2

Hier wonen nog een 1800 oudere mensen, de jongeren trekken naar Amsterdam omdat er hier geen werkgelegenheid is . We zien hier de houten oude huisjes op palen dit was nodig indertijd door de vele overstromingen  van de Zuiderzee.

We wandelen in de wijk met bordje KETS, hier zijn 135 huisjes beschermd erfgoed door monumentenzorg. De Waternood van 1916 bracht veel schade aan de huizen hier en vele inwoners zijn toen ook verdronken . Alleen inwoners van het dorp mogen hier binnenrijden met hun wagens en parkeren .

25jaar 170806 3

We wandelen verder langs een kerkhof , bijzonder is hier dat elk graf een naamplaatje heeft met een nummer op. Toen vroeger, bij overstromingen dit kerkhof overspoeld werd, dreven de kisten op het water, maar dankzij de naamplaatjes  met  nummer konden de kisten na de waterramp netjes terug op hun  respectievelijke plaats begraven worden. We stappen verder met bezoek aan een hedendaagse klompenmakerij . De boeren dragen die klompen nog steeds. Vroegere tijd waren klompen voor in den hof of op veld te werken ook hier in Belgenland. De eerste klomp is gemaakt in ’t jaar 1230. De eerste machines zijn van jaar 1900 en van Belgische makelij.

Klompen houden je voeten warm (met warme wollen sokken ).

Het werd middag en tijd voor onze hongerige magen te spijzen. Halte in Taverne De Visscher, het eten was echt lekker, de pittige soep, de keuze tussen kabeljauw of kip, het ijsje en de sensatie van opdienen in klederdracht was leuk om zien. Nederlands bier wat moeten we daar van denken ?

25jaar 170806 4

Jan bestelde een vier seizoenen bier, op de drankenkaart kleurde dat fris en hoog blond. Prijs 4.50 euro toen de dame in haar mooie klederdracht het serveerde zag dat bier er totaal anders uit… met verwondering - wij in ’t gedacht van een misverstand vroegen aan de serveerster ... dit bier is amber eerder donker in een laag bierglas uit geschonken “ helemaal niet blond van kleur ? OLA prompt antwoordde de maagdelijk dienster gevat “ jawel mijnheer dit klopt wel hoor “weet je een seizoenbier heeft telkens een andere kleur. Er zijn toch vier seizoenen in een jaar. Aan tafel waren wij met verstomming geslagen door de vinnige maagd van Marken .

Dit vergeet Jan nooit meer, hij nam een ferme slok om die fraaie frats door te spoelen.

Gelukkig dronk ik een gewoon blond Amstel biertje van 3 euro en het smaakte.

25jaar 170806 5

Nu kwam het avontuurlijke van onze verrassingsreis een boottocht met de overzet over het IJselmeer, richting Volendam. Het weer was perfect, beetje wind in de denkbare zeilen met veel zon in onze ogen.

In 1357 groeven de Edammers een kortere verbinding tussen het Purmermeer en de Zuiderzee. Daarna werd voor de oude haven van Edam een dam aangelegd en de oude haven werd dichtgemaakt; vandaar “Follendam”. Zo kreeg Edam een nieuwe haven, het Oorgat. Al snel vestigden zich hier boeren en vissers. Ook bleven grondwerkers na de beëindiging van het graafwerk achter in het nieuwe ontstane dorp.

Volendam vroeger een Rooms katholiek dorp in een veelal protestantse omgeving . Volendam was een echt vissersdorp vroeger , de gids vertelde dat hij als kleine jongen thuis elke dag vis aten. “Je ziet het aan mij ik ben daardoor héél groot geworden en zie er nog heel jong uit” Volendam is een plaats waar zo’n 22.000 inwoners ingeschreven stonden. De toeristen bezoeken vooral het dorp op zoek naar historische vissersboten. Zo vinden en zien ze vele souvenirwinkeltjes aan de haven en een boot die hen naar Marken brengt. Ook deze bevolking die zich qua gebruiken onderscheidt van de rest van Nederland middels onder andere vooral een kenmerkend dialect, dat onze gids ons probeerde te doen verstaan en ik vond dit echt een kwaktaal .

25jaar 170806 6

Na deze boottrip gingen we kaas proeven in een kaasmakerij “ Cheese Factory” . Tot ver over de landsgrenzen zijn ze dol op de echte Nederlandse kaas! In de kaasfabriek maken ze hier iedere dag ambachtelijke boerenkaas. De kaasmeisjes snijden vast een lekker plakje voor je af om te proeven. Er was keuze genoeg en voor elk wat wils. We leerden dat kaas een heel oud product is, het bestaat namelijk al 6000 jaar!

Na dit bezoek konden we in alle vrijheid Volendam verkennen met de vele eetgelegenheden en de souvenirwinkels met houten klompen, plastieken tulpen en draaiende molentjes in allerlei kleuren .

17u20 wetend aan elke verrassing komt een einde ons vertrek naar thuisland België. Eerst nog gauw een groepsfoto maken, spijtig er staan er een paar niet op. Rara wie?

Dank -U –wel aan Bestuur “voor deze uitzonderlijke, leerrijke dag bij onze Noorderbure

Mia Goelen . Tisse

25jaar 170806 7

© LV 2018