GR 571 Vallées des Légendes

Zaterdag 20 mei 2017

Chession – Sedoz - Ninglinspo

23 km


Vandaag onze laatste etappe van de GR 571 die ons de voorbije jaren door een prachtig stuk van de Ardennen bracht met heel veel groen, bossen en vooral de vergezichten die we op iedere etappe voorgeschoteld kregen.

Voor deze afsluiter daagden 10 deelnemers op waarvan er eentje bij was die voor de eerste maal meestapte.

gr571 170520 1


We reden met twee auto’s naar het vertrekpunt, het mini-dorpje Chession, door de lieve dame van de GPS uitgesproken als sjesjon… Onze voorzitter was met drie passagiers doorgereden naar het eindpunt in Sédoz-Nonceveux en die werden daar opgepikt door Wilfried en dan naar sjesjon ( Chession ) gebracht waar de rest stond te wachten. Ditmaal waren er geen omleidingen zodat we geen tijd verspilden en om 9.15 uur reeds konden starten met de wandeling. 

We begonnen met een langzame afdaling tussen de velden en weiden tot we terug de asfaltweg Chession – Lorcé bereikten ter hoogte van een oude watermolen die te koop stond maar niemand van ons vertoonde interesse… We verlieten al vlug het asfalt en namen een pad langs de molen dat het riviertje Pouhon volgde. Nu was het gedaan met bergaf te stappen want  we begonnen  aan een klim die ons tot aan de kerk van Lorcé bracht. Hier hielden we een kleine drank- en rustpauze en genoten van het mooie uitzicht.

We gingen verder door het dorpje om dan terug af te dalen tot aan de bosrand en een riviertje. Vanaf nu lieten we de bewoonde wereld achter de rug en begonnen aan een fantastisch parcours door het bos om na een uurtje stappen de oever van de Amblève te bereiken. Gelukkig had het de laatste weken niet veel geregend zodat we het pad langs de oever konden blijven volgen. In geval dit pad onbruikbaar is door overstroming is er een alternatief voorzien, een pad dat naar boven in het bos loopt.

gr571 170520 2

Wij genoten met volle teugen van dit stukje natuur. Ondertussen was het middag geworden en dus tijd voor onze picknick. En ja, het lukte : we konden ons installeren op een paar rotsblokken in de Amblève. Natuurlijk moest onze voorzitter-fotograaf toch wat spectaculaire toeren uithalen voor een mooie foto. Het scheelde geen haar of hij was in het water gevallen…. het oud zot zeker…

Het was met tegenzin dat we deze picknickplaats verlieten, maar wij wisten dat ons nog veel moois stond te wachten.

Na nog een stuk Amblève bereikten we de eerste huizen van Nonceveux en werden terug geconfronteerd met auto’s en moto’s. Nog even doorgestapt en we waren op de parking van Ninglinspo waar de auto van François stond. Maar onze tocht zat er nog niet op : als afsluiter van deze GR 571, hadden we besloten om de wandeling van Ninglinspo te bewandelen. 

Maar natuurlijk brachten we eerst een bezoekje aan het terras van de brasserie waar we het nodige vocht opnamen voor de Ninglinspo wandeling.

gr571 170520 3

De Ninglinspo is een riviertje en draagt heel fier de naam van het enige bergriviertje in België en het is inderdaad de moeite waard : een opeenvolging van watervalletjes, uitgesleten rotsen en een padje dat op en over het riviertje slingert.

We wandelden langs het bad van Venus, het bad van Diane en het bad van de meerminnen, maar we moeten eerlijkheidshalve zeggen dat geen enkele van deze dames thuis was…..

Toch was er een enthousiaste deelnemer die wat dichterbij wou komen om te zien of Venus zich soms niet achter een rotsblok had verstopt, maar dat bekwam hem niet goed : niet alleen was er geen Venus te zien maar hij schoof dan nog van de rotsblok en stootte zijn knie met pijnlijke gevolgen…..

Na een klein uurtje klimmen bereikten we de top en begonnen we aan de afdaling langs een brede grindweg. Dit was een vlotte afdaling zodat we al vlug beneden waren en terug het terras konden opzoeken, maar eerst moesten de auto’s nog opgehaald worden aan het vertrek.

gr571 170520 4


Na het terrasje vertrokken we naar huis en anderhalf uur later waren we aan ’t Schippershof. Iedereen was enthousiast over deze wandeling en zo keerden we allemaal moe en tevreden naar huis.

Onze GR 571 zit er op maar ondertussen zijn we al nieuwe plannen aan het uitbroeden want er zijn nog zoveel mooie plaatsjes in ons land waar we niet geweest zijn.

We starten op 16 september met een GR-rondwandeling rond Jodoigne. Meer info vinden jullie in dit clubblad en wij hopen natuurlijk terug op jullie aanwezigheid.

Tot dan ! ! ! 

© LV 2018