Streek-GR KEMPEN  9e etappe 

Keerschothoeve (Rijkevorsel) - Westmalle

Zaterdag 22 april 2017

Na onze winterslaap was het hoog tijd dat we terug onze GR-wandelingen hervatten en dat deden we deze zaterdag met alweer een schitterende tocht door de Antwerpse Kempen.

grkempen 170422 1

29 deelnemers stonden om 8 uur startklaar aan ’t Schippershof. Het was nog wat fris maar veel regen moesten we die dag niet verwachten. Na een vlotte busrit bereikten we de Keerschothoeve waar we in september vorig jaar gestopt waren. Uiteraard hadden we veel beziens want veel bussen zien ze daar niet op deze smalle wegen. Vanaf hier stapten we langs een asfaltbaantje dat kronkelend tussen de velden en weiden liep. We passeerden een infostand over bijenteelt maar daar was nog niet veel van te zien want het was nog veel te koud voor de bijtjes.

Het parcours bracht ons via de smalle wegen tot in Rijkevorsel en zo zaten onze eerste 5 km er op. Hier stopten we voor een korte rust- en plaspauze want van wandelen krijg je honger en dorst….

We bewonderden het modernistisch gemeentehuis van Rijkevorsel dat de naam van de gemeente eer aan doet, want het is een rijkelijk gemeentehuis.

grkempen 170422 2

Hier was het even opletten want net voor het gemeentehuis moesten we een smalle weg inslaan die ons terug uit het dorp bracht. We bleven echter nog altijd in de buurt van de bewoonde wereld en konden zo genieten van de vele mooie tuintjes en grasvelden. Zo ontdekten we zelfs een tuin met kangoeroes waar een jonge kangoeroe even kwam piepen uit de buidel van moeder.

We stapten ook voorbij een mooie picknickplaats maar ten eerste was het nog wat te vroeg om te picknicken en bovendien was er toch niet genoeg plaats voor iedereen.

We stapten verder langs de weiden en velden tot we via de Grensstraat het grondgebied van de gemeente Brecht en de weg Rijkevorsel – Sint-Lenaarts bereikten. We staken het rond punt over om dan aan het huisnummer 142 terug de natuur in te trekken.

Ondertussen was het hoogtijd geworden om de inwendige mens te versterken maar het was niet gemakkelijk om een goede picknickplaats te vinden want we moesten in de zon en uit de wind kunnen zitten. Na wat zoekwerk lukte het toch en achter een schuur vonden we stenen om op te zitten en in de zon!!!

grkempen 170422 3


Hierna was het niet zo ver meer tot aan de kerk van Sint-Lenaarts. Deze kerk wordt vanwege haar omvang ook wel de “Kathedraal van de Heide” genoemd. Hier moesten we afscheid nemen van de korte afstandstappers, maar toen zij hoorden dat de lange afstandstappers eerst nog even hun dorst gingen lessen in het mooie café aan de kerk, besloten zij om ook mee te gaan om iets te drinken. Zo zaten we al vlug met gans de groep binnen, wat ook zeer leuk was. 

Was het omdat er een rustpauze was geweest of was het door de drank, maar toen we vertrokken voor de resterende kilometers, besloten niet minder dan 22 deelnemers nog verder mee te wandelen.

De anderen reden met de bus naar de Trappistenabdij van Westmalle. Daar maakten ze een kleine rondwandeling en kregen een uitgebreide uitleg over de 300 melkkoeien en het maken van de kaas.

En vermits van die melk ook ijskreem gemaakt wordt, was het vlug beslist wat ze gingen doen. 

De 22 wandelaars stapten het dorp van Sint-Lenaarts door tot aan de Turnhoutse Vaart, staken over en onmiddellijk achter de brug volgden we een pad langs het water tot aan de zwaaikom waar we de dijk verlieten.

Een asfaltweg bracht ons tot op de weg Brecht-Westmalle die we overstaken en volgden dezelfde richting tot aan een vijver. Vanaf hier trokken we door het natuurgebied Hoofsweer en passeren een vogelkijkwand. We bleven in de natuur, stapten langs een weg met de mooie naam Heidsiebaan tot we terug de weg Brecht-Westmalle bereikten en terug overstaken. Via een veldweg en een klinkerweg stapten we tot aan de kerk van Westmalle waar de bus op ons stond te wachten. Vandaar reden we naar het “Trappistencafé” rechtover de abdij en natuurlijk konden we genieten van een Westmalle Donker of Tripel.

Als afsluiter was dit natuurlijk het hoogtepunt van de dag. De rest van de groep had ook genoten van hun ijsje of iets anders, zodat we met een gerust en blij gemoed naar huis konden vertrekken.

Het was weer een zeer mooie wandeling die weer veel variatie bevatte en dus hopen we op onze volgende etappe terug met veel volk te zijn !!!

© LV 2018