GR 563  Tour du Pays de Herve

Zaterdag 26 mei 2018  1e etappe
HERVE – HOUYOUX

Het was al enkele dagen zomers warm en ook voor die zaterdag werden temperaturen voorspeld van meer dan 25 graden. Maar 11 Sluisstappers lieten zich    niet afschrikken en stonden om 7 uur klaar aan ’t Schippershof.

Nog wat afspraken maken over de verdeling tussen de 3 auto’s en we konden vertrekken naar ons startpunt in het stadje Herve. Uiteraard moest er nog wat over en weer gereden worden tussen start en eindpunt want we moesten toch terug thuis geraken.

Zaterdag is het rustig op de autostrades en zo konden we al om 8.45 uur met onze wandeling starten. De eerste kilometers liepen door het stadje en we hadden de indruk dat we rondgestuurd werden langs alle bezienswaardigheden zoals het stadhuis, de kerk en Six Fontaines. Hier wordt bronwater opgevangen in 6 stenen kuipen. Iedere kuip werd gebruikt voor een specifieke zaak, zo werd dat de meest linkse enkel gebruikt wordt als drinkbak voor de paarden. Deze site is een geklasseerd monument.

gr563 180526 1

Nu verlieten we langzaam het centrum en langs een smal pad trokken we de natuur in om zo uiteindelijk aan de tunnel onder de E40 en de TGV-lijn te komen. De tunnel was afgesloten door een groot hek dat gelukkig niet op slot was zodat we er toch door konden.

We stapten nu tot aan een grotere weg die we eventjes volgden om dan onze eerste doorsteek van een weide te maken. Hierna wat verder sloegen we linksaf in de Voie de la Chocolaterie want in deze straat is een artisanale chocolatier en bereikten zo een zitbank aan een Mariagrot, ideale plaats voor een drankpauze.

Ons parcours werd wat moeilijker want er waren reeds veel koeien voor ons gepasseerd…. en aan de boerderij kwam er dan nog een pittige klim.

Nu stapten we van de ene wei in de andere tot we uiteindelijk aankwamen  in Grand-Rechain. We lieten het dorp rechts liggen en stapten langs een smal pad  richting Petit-Rechain. De GR stuurde ons in een boog omheen het centrum langs smalle wegeltjes en doorsteekjes door weiden. Hier waren we even onze weg kwijt want het gras stond zo hoog dat de aanduidingen verborgen waren en wij liepen dan op de rand van een veld behalve één dappere die zich een weg baande door het lange gras.

gr563 180526 2

We verlieten het dorp via de Chemin du Vieux Moulin, maar een molen hebben we niet gezien. Langs de kant van de weg was er schaduw en een berm : dus ideaal voor onze picknick.

De temperatuur was inderdaad al serieus opgelopen. Jan ging dan ook op zoek naar drinken want zijn voorraad was bijna op en veel dorpen met een café of winkel zouden we niet meer tegenkomen.

Na onze picknick trokken we verder en stapten we via een tunnel onder de autostrade E42 om zo in Dison te belanden. Aan de overkant van de hoofdstraat begonnen we aan een serieuze klim eerst een smal pad  en dan terug door de weiden. De doorgangen zijn smalle poortjes en gemaakt voor slanke mensen…..

Na de klim terug naar beneden tot aan een spaarbekken en dat betekent daarna terug opnieuw naar boven door de weiden. We zagen de kerk van Andrimont maar weer gingen we niet naar het centrum maar trokken opnieuw de weiden door. Op een splitsing aan een huis was een mevrouw de was aan het ophangen. Jan vroeg heel beleefd of hij wat water kon krijgen en de dame was zo vriendelijk dat zij iedereen wou geven.

Er volgde nu een opeenvolging van doorsteekjes tot we terug in de bewoonde wereld kwamen. We zagen nu reeds het Bos van Grunhaut voor ons en wisten dat het eindpunt niet meer zover was. We liepen langs het bos en stapten tot aan de Rue de Houyoux, hier naar links en een paar honderd meter verder stond onze auto. Oef, we waren er en wat vooral tof was :  in die auto stond een koelbox met heerlijk koude drank…. en dat het smaakte….

gr563 180526 3

Na een drankje gingen we met de chauffeurs de auto’s ophalen in Herve om terug te komen op het eindpunt en dan naar huis ter rijden. Maar we hebben nog wel een stop ingelast in “De Volle Pot” in Sint-Brixius, kwestie van grote dorst en ook om onze sponsor te plezieren….

Zo kwam er een mooi einde na een prachtige dag : het parcours van deze GR is prachtig en de streek supermooi. Dus hebben we afgesproken dat we zeker de tweede etappe op 15 september meestappen. 

© LV 2018