Streek-GR KEMPEN  11e etappe 

ZOERSEL (BOSHUISJE) - VORSELAAR

Zaterdag 21 april 2018

33 deelnemers stonden die zaterdagmorgen aan ’t Schippershof kant en klaar om de voorlaatste etappe van de Streek-GR Kempen aan te vatten. Na de winterse temperaturen van eind maart en begin april was het nu volop lenteweer, dus het moment om onze zomerse outfit aan te trekken.

gr Kempen 180421 1

Onze vaste chauffeur Roger had ook een verrassing in petto : een nieuwe tweedehandsbus die een stuk comfortabeler was dan de vorige, dus nog een reden te meer om te beginnen aan een mooie dag.

Om 9 uur stopten we al op de parking van het Boshuisje, ons eindpunt van vorig jaar. Vanaf hier stapten we richting autostrade E34 en via de brug (en een korte klim) staken we over en via het Nazarethpad liepen we langs een groot rusthuis. Niemand van onze deelnemers voelde zich geroepen om achter te blijven in het rustoord zodat we met zijn allen doorstapten tot aan de Hallebaan. Ondertussen waren we al volop in de natuur terecht gekomen en zagen in de verte reeds de kerktoren van Zandhoven. 

Langs oude smalle kerkwegels bereikten we de kerk die toegewijd is aan de heilige Sint-Amalberga. Een beetje zoekwerk leverde volgend resultaat op : de heilige Amelberga van Temse was een Lotharingse edelvrouw die als heilige wordt vereerd. Zij is geboren in 741 en overleden in 772 in Temse.

Aan de kerk was een mooi pleintje met zitbanken, dus een ideale plaats voor een korte stop om iets te drinken en een koekje te eten. 

gr Kempen 180421 2

Langs een smal pad verlieten we het centrum, staken de weg Malle-Lier over om zo terug de natuur op te zoeken. Onderweg stapten we voorbij de Schoutvorsthoeve en een kapelleke waarvan de oorsprong in de 15e eeuw ligt. Via een smalle voetweg en een woonwijk stonden we al vlug in de dorpskern van Pulderbos vlakbij de kerk. We sloegen rechtsaf om onze wandeling verder te zetten door de natuur met een afwisseling van velden, weiden en bos tot we het Fatimapark bereikten, een bedevaartsoord sinds 1935. Hier stonden veel banken en zelfs een VIP-lounge met zetels, dus een ideale plaats voor onze picknick.

Na de inwendige mens versterkt te hebben, stapten we verder tot aan de kerk van Pulle. Hier stond de bus te wachten om de korte afstandstappers naar hun namiddagactiviteit te brengen. Hierover meer verder in dit verslag.

Ondertussen was het lekker warm geworden zodat een “fris” pintje uit de frigo van de bus smaakte….

gr Kempen 180421 3

Met 19 deelnemers begonnen we aan het tweede gedeelte van deze etappe. Nog even door het centrum maar al vlug stapten we terug over een zandweg die ons langs het kasteeldomein Krabbels en naar het natuurgebied Lovenhoek bracht. We trokken dit gebied binnen en werden hier vergast op een prachtige opeenvolging van mooie boswegjes door een 140 ha groot natuurdomein. We stelden ook vast dat het parcours van onze GR aangepast was om zo maximaal te kunnen genieten van dit domein.

We kwamen zo terug op de grote zandweg die we volgden tot aan de Veertien Kapellekens, een kruisweg opgericht door Petrus Verhaert uit dankbaarheid voor een genezing. Hier hielden we nog een korte “pitstop” vooraleer het laatste stuk van onze wandeling aan te vatten.

Even voorbij het plaatsnaambord Vorselaar sloegen we linksaf naar park van het kasteel en een mooie dreef bracht ons tot aan de voorkant van het kasteel. Dit is één van de mooiste kastelen van de Kempen en werd gebouwd omstreeks 1270 door de Heren van Rotselaar. In 1678 kreeg het waterslot zijn huidige vorm.

gr Kempen 180421 4

Na de nodige foto’s sloegen we rechtsaf en volgden de mooie kasteeldreef tot aan de kerk van Vorselaar.

Daar stond de bus op ons te wachten. Even van schoenen wisselen en we konden vertrekken naar het terras waar de korte afstandstappers reeds vertoefden….

Het was zalig terrasjesweer en wij genoten met volle teugen van een lekker biertje ( of iets anders…) en ook de ijsjes waren in trek…

Maar mooie liedjes blijven niet duren en het werd tijd om huiswaarts te keren na alweer een prachtige dag in de Kempische natuur.

Vermits ’t Schippershof gesloten was, waren we die avond wat vroeger thuis dan anders….

De volgende etappe zal de laatste zijn van deze GR en wij hopen op vele deelnemers want er zal ook een verrassing zijn….

© LV 2018