Openstreetmap


Je ziet op zondagse wandelingen veel wandelaars met een gps rondlopen. Kaarten voor op die gps zijn echter meestal peperduur en blijven niet up-to-date.

Een goedkoop alternatief - gratis - zijn de kaarten van Openstreetmap. Hier heb je de site met alle kaarten. Kijk hier eerst na of de kaart voor de door jou gewenste streek voldoende gedetailleerd is.

Voor de Garmin wandelgps kan je de kaarten via deze website op je gps zetten. Via de link manual (links op de pagina) krijg je uitleg - in het Engels - over de manier om je kaart op de gps te zetten.

Dit werkt enkel voor toestellen met een externe sd- of microsd kaart, of toestellen met een beschrijfbaar intern geheugen.

Verkorte handleiding, voor meer info ga je naar de “manual”. Je dient volgende stappen uit te voeren op je computer:

 1. controleer de maximale grootte van je micro-sd kaart (afhankelijk van het Garmin toestel)
 2. maak op de micro-sd kaart een map aan met de naam “Garmin” (zonder de “”)
 3. ga naar de site http://garmin.openstreetmap.nl 
 4. kies Generic Routable (new style)
 5. kies je land of maak een selectie van de streken die je wilt. Een gans land downloaden kan lang duren (uren) en is meestal ook niet nodig. Bij een selectie wordt je per mail verwittigd wanneer je kaart klaar is.
 6. download je kaart (de  osm_generic_gmapsupp.zip )
 7. open het gezipte bestand
 8. plaats het bestand gmapsupp.img in de map Garmin op de micro-sd kaart.
 9. verwijder de micro-sd kaart uit je computer en zet ze in je gps.
 10. start de gps en kies als kaart openstreetmap (hoe is afhankelijk van het toestel)
 11. Op het forum van Openstreetmap kan je hulp zoeken voor specifieke vragen.


Opgepast: op een Apple Mac moet je voor sommige Garmin toestellen de mico-sd kaart uitwerpen via het programma Cleaneject. Dit programma verwijdert eerst de systeembestanden die OS X standaard op elk aangesloten medium zet. Die systeembestanden kunnen problemen geven met een Garmin-gps. Indien je problemen ondervindt met het Openstreetmap bestand, probeer dan Cleaneject.

© LV 2018